Sluníčko nás žene sportovat, ale... Víte, jak padat z kola? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Sluníčko nás žene sportovat, ale... Víte, jak padat z kola?

Víte, jak padat z kola?
Víte, jak padat z kola? (Profimedia.cz)

Nadcházející dny budou plné sluníčka, a tak spousta z nás vytáhne kolo a vyrazí na první cyklojízdu. Ani zkušený cyklista se přitom občas nevyhne pádu. Nechcemeli utrpět zlomeninu, je třeba reagovat okamžitě. Aha! radí, jak na to.

Páteř

Mít na sobě připnutý chránič páteře může být více než výhodné. Téměř nic neváží, přesně kopíruje nejdůležitější soustavu kostí v těle a významně mírní následky pádu.

Oči

Odlétající kamínky, větvičky nebo bláto, to jsou hlavní nástrahy, které číhají na oči. Chraňte si je brýlemi.

Ruce

Není důležité, zda člověk padá na asfalt, či na štěrk. Z obojího mohou být nepříjemné odřeniny. Proto si pořiďte odolné rukavice, které prvotní náraz ztlumí a pokožku na rukou ochrání.

Tělo

Aby byly následky co možná nejmenší, je dobré mít tělo co možná nejníže. Výhodu mají řidiči silničních kol, kteří jsou nataženi přes rám. Při pádu padáte instinktivně na bok. Ve vyšší rychlosti je výhodnější snažit se překulit na záda, dojde tím k rozložení energie.

Nohy

Při pádu se snažte mít volné nohy a dostat se od kola co možná nejdále. Není nic horšího, než když na člověka spadne ostrý cyklistický rám. Je dobré se také od šlapek odrazit a kolo od sebe odstrčit.

Hlava

Přilba je pro každého cyklistu nutností a znamená pro něj totéž jako pro automobilistu bezpečnostní pásy. Helmu nestačí mít jen na hlavě, je také důležité mít ji pevně zapnutou.

Vybíráte helmu? Odborník radí

Helma musí dobře sedět a nesmí se tzv. viklat.

Okraje stěny zejména kolem spánků by měly být co nejtlustší. Když totiž dojde k nárazu hlavy o zem, je dobré, aby kolem ní byla dostatečně silná vrstva ochranné hmoty.

Je dobré se podívat, jak silná je polystyrenová výplň a kolik místa z povrchu zabírá skořepinový obal. Platí, že čím více, tím lépe.

U lepších přileb je možné mít i vyjmutelnou výstelku, kterou lze vyprat.

Všechny helmy prodávané na území ČR musejí být homologovány, hledejte proto homologační štítek.

Všímejte si i děrování na povrchu helmy, jde o větrací otvory, které pomáhají chladit hlavu cyklisty.

Uvědomte si, zda jezdíte s brýlemi nebo bez nich. Pokud je na kole nepoužíváte, zvolte helmu se štítkem, ten vás alespoň částečně ochrání před sluncem, kamínky apod.

Autor:  ajd

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.