Hemoroidy - Daniela Králová: Nemohla jsem sedět ani chodit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Hemoroidy - Daniela Králová: Nemohla jsem sedět ani chodit!

Daniele Králové se po návštěvě lékaře a drobné operaci změnil život k lepšímu.
Daniele Králové se po návštěvě lékaře a drobné operaci změnil život k lepšímu. (Profimedia.cz, ara)

Úřednice Daniela Králová (54) z Prahy doplatila na svou sedavou práci a stydlivost, která jí bránila v návštěvě lékaře. Nevěděla, jak doktorovi říct, že ji trápí hemoroidy. Nakonec se její problémy zhoršily tak, že se musela podrobit operaci. A jak dnes sama říká, kdyby šel vrátit čas, určitě by pomoc vyhledala dříve.

Všechno přitom začalo nevinně. „Když se ohlédnu zpátky, tak první problémy se začaly objevovat kolem čtyřicítky. Nevěnovala jsem jim ale velkou pozornost. Jednalo se o pálení konečníku a svědění,“ říká Daniela. Zprvu přičítala příznaky nedostatečné hygieně. „Naučila jsem se proto používat bidet, sprchovala jsem se dvakrát denně,“ vypočítává. Nic z toho ale nepomohlo a pálení a svědění neustávalo. Ba co víc, v oblasti konečníku se jí začaly dělat bouličky.

Myslela, že jde o rakovinu

„Když jsem si toho všimla poprvé, hrozně jsem se lekla, myslela jsem, že mám rakovinu konečníku. Po nějakém čase se mi navíc ve stolici začaly objevovat stopy krve,“ popisuje. V té době měla i problémy se štítnou žlázou a přibírala. „Tím, jak jsem kynula, se začaly zvětšovat i moje problémy. Z nepatrných uzlíků se rozvinuly až do velikosti kuliček od hroznového vína,“ konstatuje.

Bolestí nevydržela

Přestože měla stále větší obtíže, k lékaři nešla. „Už nešlo jen o svědění, už šlo o opravdovou bolest. Například jsem nevydržela sedět déle než dvacet minut v kuse a i chůze mi dělala problémy. Daleko nejhorší ale bylo jít na záchod na velkou stranu. Když jsem měla zácpu, bylo to skutečné peklo,“ říká s tím, že se po jednom takovém »záchodovém zápase« definitivně rozhodla zajít k lékaři.

Hrozně se styděla

Bylo ale velmi těžké se s problémem někomu svěřit. „I když jsem se strašně styděla, musela jsem s pravdou ven. Lékař mě poslal na vyšetření do nemocnice. Zjistili, že mám hemoroidy a řekli mi, že mám velké štěstí. Podobné příznaky může mít opravdu i rakovina tlustého střeva. A pokud bych tak dlouho otálela, byla by už nevyléčitelná,“ uvádí Daniela.

V nemocnici podstoupila laserovou operaci, na doporučení změnila i jídelníček a začala chodit jednou týdně cvičit. „Od té doby mám pokoj, otoky se mi naštěstí nevrátily,“ uzavírá Daniela.

MUDr. Anna Jungwirthová: Jezte dostatek zeleniny!

Potíže s hemoroidy patří mezi běžná onemocnění, lidé ale většinou ze studu nevyhledají lékaře včas, a o to hůře se pak léčí. To potvrzuje i gastroenteroložka MUDr. Anna Jungwirthová ze Sanatoria u sv. Anny v Praze.

Jak vznikají hemoroidy?

„Na vzniku bolestivých příznaků se podílí více faktorů: zvýšený žilní tlak způsobující »vydouvání« cévní stěny hemoroidálních žil, zácpa způsobená nedostatkem vlákniny v potravě či velký tlak při vyměšování, způsobující výhřez sliznice řitního kanálu.“

Je pravda, že je mohu »zdědit«?

„Ano, vliv mají i tzv. dispoziční faktory, jako je vrozená slabost žilní stěny, nedostatečný vývin chlopní hemoroidálních žil. Dále sedavý způsob života, ochabnutí vaziva ve vyšším věku, těhotenství, střevní nemoci, návyk na používání projímadel, přejídání, obezita, zácpa nebo infekce.“

Hemoroidy mohou být údajně i skryté…

„Podle polohy se hemoroidy člení na zevní, vnitřní a přechodné. Zevní jsou patrné při rozevření hýždí jako uzly kolem řitního otvoru. V klidovém stavu nepůsobí obtíže a nekrvácejí. Vnitřní hemoroidy leží pod sliznicí konečníku, proto je lékař vyšetřuje endoskopicky. Přechodné hemoroidy vznikají z cévní pleteně zevní i vnitřní.“ 

Jak se projevují?

„Zevní hemeroidy se projevují náhlým objevením bolestivého uzlu na okraji konečníku. Vnitřní hemeroidy obvykle nebývají přímo bolestivé, pacient pociťuje spíše nepohodlí a otok. Nejčastějším projevem vnitřních hemeroidů je krvácení. Krev je jasně červená, tekutá, objevuje se při defekaci nebo po ní – buď na papíře, nebo odkapává do mísy po stolici.

Kdy zajít k lékaři?

„Hned po objevení bolesti nebo krvácení je třeba navštívit lékaře, který potvrdí diagnózu. Vyšetření je nebolestivé a je nezbytné k vyloučení závažnějších onemocnění. Následovat může endoskopické vyšetření u odborníka.“

Co může pomoci?

Stoprocentně účinné preventivní opatření podle lékařů neexistuje. „Důležitý je zdravý životní styl a úprava stravovacích návyků. Dále opatření týkající se pravidelného vyprazdňování – prevence zácpy, korekce průjmů a úprava střevní mikrofl óry,“ uvádí doktorka Anna Jungwirthová.

Znamená to zvýšit příjem vlákniny, kterou najdeme v ovoci, zelenině, celozrnných výrobcích a luštěninách…

„Rovnováhu střevní mikrofl óry udržujte s pomocí probiotických bakterií např. v zakysaných mléčných výrobcích, kysaném zelí, případně tobolkách z lékárny. A v neposlední řadě zvyšte příjem tekutin jako prevenci zácpy,“ doporučuje lékařka.

Také právě procházíte nebo jste prošli náročnou léčbou? A chcete se s ostatními čtenáři podělit o své zkušenosti? Nebo přispět radou? Pište na adresu: Deník Aha!, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7 nebo e-mailem na: aha@ahaonline.cz

Přečtěte si
pelagie
28. 4. 2012 • 06:44

koho zajímá , žeč paní má zlatou žílu ???????

buban
27. 4. 2012 • 19:39

ted je otazka, jestli keca pani urednice a lekarka, ci redaktor Plesku. Pokud pani nemohla delsi dobu sedet ci chodit, jednalo se o hemoroidy 3, spise 4 (posledniho) stupne, kde pomuze pouze operace chirurgicka ci operace Longovou metodou-laser rozhodne ne. Vysetreni stavu-tzv. kolonoskopie-neni vubec bezbolestne-je take dost neprijemne. Oproti tomuto je metoda Longa hrackou.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.