Pálil klestí, sám hořel... Hrozí mu pokuta 25 000 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Pálil klestí, sám hořel... Hrozí mu pokuta 25 000 Kč!

Fotografie
Fotografie (internal)

Životem málem zaplatil pálení trávy a klestí na okraji lesa starší muž (77) z Javorné na Chrudimsku. Oheň se rozšířil na mýtinu o rozloze přibližně jednoho hektaru. Plameny muže popálily a přiotrávil se kouřem.

Měl štěstí, že když oheň přeskočil na něj samotného, ještě stačil mobilem přivolat pomoc. „Pak upadl na mýtinu. Podařilo se ho včas nalézt a poskytnout mu první pomoc,“ řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Vrtulník pak zraněného dopravil do popáleninového centra v Praze. Hasiči zachránili i kus lesa, když zabránili dalšímu rozšíření plamenů. Případ nyní vyšetřuje policie. Vypalování trávy je totiž zakázané a hrozí za něj pokuta až 25 tisíc Kč, firmám až půl milionu.

Co se starou trávou?

Trávu je třeba ošetřit, nikoliv vypálit.

Železnými hráběmi vyhrabte stařinu. Tím se naruší i možné kolonie mechu.

Máte-li po ruce nožové hrábě s plochými hroty, prořízněte půdu. Pokud je nemáte, stačí rycí nebo i obyčejné vidle zapíchnout každých 10 cm a zaviklat s nimi. Tím trávník provzdušníte.

K proříznutí a provzdušnění trávníku můžete použít i mechanický či elektrický vertikutátor.

Starou shrabanou trávu pak lze zkompostovat.

Můžete ji nastlat na záhony kolem výsadeb nebo kolem stromů, při tlení dodá živiny.

Oheň ničí úrodnost půdy

Vypalováním lidé nejen zabíjejí živé a mnohdy chráněné živočichy, např. čmeláky, některé druhy včel, hnízdící skřivany a další, ale nepomohou tím ani nové trávě. „Je to zbytečné, protože stařina s rozkladem do půdy navrací živiny. Zapálená suchá tráva je totéž, co hořící cigareta, která má na žhavé špičce 600 °C.

Povrchovou vrstvu do dvou až tří cm umrtví. Do 10 cm ji může poškodit. Vypalováním se zbavíme původních organismů, které přispívají k úrodnosti půdy a pomáhají tvořit živiny pro trávník,“ objasňuje Václav Větvička, vedoucí správy zámeckého parku ve Štiříně.

Autor:  vet

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.