Václav Klaus ocenil hrdiny: Riskovali životy pro jiné! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Václav Klaus ocenil hrdiny: Riskovali životy pro jiné!

Policisté Vladimír Lavička (vlevo) a Ladislav Škopek zachránili ženu, kterou ostatní považovali za mrtvou.
Policisté Vladimír Lavička (vlevo) a Ladislav Škopek zachránili ženu, kterou ostatní považovali za mrtvou. (Aha! – Petr Novotný)

Prezident Václav Klaus včera na Pražském hradě předal Zlaté záchranářské kříže lidem, kteří v loňském roce neváhali riskovat vlastní životy, aby zachránili jiné.

Bylo to »zmrtvýchvstání«

Nejkurióznějším činem roku byl zásah policistů Vladimíra Lavičky (34) a Ladislava Škopka (33) ze Suché Vrbné na Českobudějovicku. K tamnímu rybníku přijeli na oznámení, že na hladině plave tělo ženy. Díky nim se ale stal doslova zázrak »zmrtvýchvstání«.

„Všimli jsme si, že žena pohnula prsty,“ vzpomínal Lavička. Napadlo je, že tělo už okusují rybky, kterých bylo kolem hejno. „Když se pohnula podruhé, nebylo o čem přemýšlet, skočili jsme do vody,“ vylíčil policista. „Hlavně že přežila, vždyť ji sháněla dva dny celá rodina. Je fajn, když vás volají na mrtvolu, a dobře to dopadne,“ dodal Škopek.

Spolužačku vytáhl z ledu

Ač ještě školák, velkým hrdinou se už stal Rudolf Duraj (11) ze Slivonic. Ze zamrzlé nádrže vytáhl loni v únoru svou kamarádku Denisku (10), pod níž se prolomil led a až po bradu se potopila do ledové vody.

„Chvíli jsem nevěděl, co dělat, pak jsem si lehl na led, podal jsem jí ruku, chytila se a vytáhl jsem ji. Doma jsem jí dal nové oblečení, její jsem vyždímal v koupelně a všechno jsem uklidil, aby to máma nepoznala,“ popsal stručně záchrannou akci.

Že si má lehnout na led, se prý naučil na hasičském táboře u strejdy. Ruda má zřejmě záchranářství v krvi. Jeho rodiče totiž prozradili, že letos vytáhl z vody další dva kamarády. „Chtěl bych být záchranářem nebo lékařem,“ připustil.

Zachránil ho amputací

Dech se tajil nad hrdinským skutkem Rudolfa Zvolánka, lékaře záchranné služby Jihomoravského kraje. Za doslova naporcovaným mužem vlezl do mísícího zařízení na plasty, ve velmi stísněných podmínkách mu amputoval ruku, ošetřil devastační poranění části břicha a hrudníku, aby muže mohli hasiči vytáhnout, aniž by vykrvácel. Včera se oba na Hradě potkali.

„Když jsem se uvnitř stroje probral, napadlo mě, že je to konečná. Pan doktor udělal víc, než musel,“ řekl Aha! zachráněný Libor Ševčík (36). O ruku sice přišel, ale je šťastný.

Přečtěte si
winterfreshka
18. 4. 2012 • 15:51

Janouška a jemu podobné???

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.