Jak na bolavá záda: Čtyři chyby, kterých se denně dopouštíme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak na bolavá záda: Čtyři chyby, kterých se denně dopouštíme!

Bolí vás z dlouhého sezení záda? Protáhněte se, zacvičte si.
Bolí vás z dlouhého sezení záda? Protáhněte se, zacvičte si. (Profimedia.cz)

Bolesti zad nemusí způsobit nemoc, ale náš životní styl. V mládí zkrátka nevěnujeme pozornost takovým běžným věcem, jakými jsou náš postoj, chůze, sed, spánek, či absence pravidelného protažení.

Tyto chyby se však mohou přihlásit až v pozdějším věku, třeba právě bolestí páteře. Čtyři z nich nám přiblížila i primářka a ředitelka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí MUDr. Michaela Tomanová MBA.

Špatně stojíme

V současnosti je hlavním problémem jednostranné zatěžování a vadné držení těla. Ústřední roli při adaptaci celého pohybového aparátu na danou situaci hraje páteř. Vadným držením těla lidé přetěžují určitou skupinu svalů a naopak dostatečně nevyužívají jinou. To vede k přetěžování kloubů a k předčasné artróze. Stát správně se však může naučit každý. 

Rada: Vzpřímená krční páteř, uvolněná ramena, ruce volně podél těla, korekce pánve a správné dýchání. Zkrátka stůjte rovně.

Špatně sedíme

Zdá se vám, že při sezení nemůžete nic pokazit. Omyl. Záleží na tom, co při sezení děláte a na čem sedíte.

Rada: Při práci na počítači bychom měli mít široce rozkročené dolní končetiny, stehna by měla směřovat pod mírným úhlem dolů. Při bolesti šíje myslete na uvolněná ramena a dýchání. Dáváme pozor, abychom šíjové svaly nepřetěžovali přílišným předkláněním hlavy, náš pohled by měl směřovat přímo.

Spánek nebo utrpení pro záda?

Pokud se probudíte rozlámaní, zamyslete se nad vaší matrací.

Rada: Vhodná matrace v kombinaci s kvalitním roštem dokonale rozloží hmotnost vašeho těla, kopíruje jeho tvar a páteři poskytne dostatečnou oporu. Každý člověk je však jiný, má různé zdravotní problémy a tak jediná universální matrace pro všechny neexistuje. Je třeba ji při koupi alespoň na několik minut vyzkoušet v polohách, ve kterých spíte. Ortopedové doporučují spíše tvrdší matrace – na stupnici tvrdosti od 1 -5 je to 3 a výše.

Špatně (a málo) chodíme

Tak především. Denně bychom měli udělat 10 000 kroků, tzn. ujít asi 2,5 km. Rozhýbeme pohybový aparát, protáhneme svaly a šlachy a pochopitelně i posilujeme. Rovněž předcházíme ischemickým chorobám, aj. Ale o tom jindy.

Rada: Choďte! Jde ovšem o to, že mnozí z nás nemají zvládnutou správnou techniku chůze. V první řadě je nutná plynulost. Ta je zaručena stejnou délkou kroků. Chůze by měla být pružná, čímž se odlehčí páteři a kloubům. Jak toho docílit? Při chůzi se nejdříve došlápne na patu a postupně se přenáší těžiště těla dopředu ke špičce. Přitom se pata odlehčuje. K posilování drobných svalů na noze je užitečné chodit ve vhodném terénu naboso. Jinde jsou ale naopak nutné pevné boty.

Tip Aha!: Přestávka na protažení

Nejen páteři ulevíme, když si během pracovního dne (u počítače nebo výrobního pásu) uděláme krátké přestávky na protažení. Vhodné jsou libovolné cviky ve stoje nebo na židli. Například protažení zad se záklonem a propnutými pažemi, které pohybem opisují tvar symbolu nekonečna. Přenáší se na celé tělo. Dále to mohou být úklony do stran či rotace krku různými směry. Pohyby by měly být pomalé a plynulé, vyvarujme se trhavých pohybů.

 



Autor:  ben

Přečtěte si
val_kul
16. 7. 2015 • 08:17

Já měla bolesti zad od spánku na špatný matraci! Nechtěla jsem tomu věřit, ale nechala jsem se přesvědšit a pořídila jsem si domů pěnovou matraci, tady z toho obchodu http://www.moderni-matrace.cz/matrace-pur-pena a od dé doby je relativní klid, jen musím ty svoje neduhy z minula napravit rehabkama

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.