Rakovina plic - Ivo Müller: Léčím se bez chemoterapie a ozařování! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rakovina plic - Ivo Müller: Léčím se bez chemoterapie a ozařování!

„Bojuji kvůli mým klukům,“ říká Ivo Müller.
„Bojuji kvůli mým klukům,“ říká Ivo Müller. (Aha! – Martin Přibyl, ara)

„Já to říkal...“ tak budou zcela jistě reagovat kuřáci na otevřenou zpověď inženýra Iva Müllera (52), trenéra tenisové školy v Prostějově, o jeho nemoci. Přestože se jako nekuřák a sportovec nikdy netkl cigaretové krabičky s varováním »kouření způsobuje rakovinu plic«, sám touto zákeřnou nemocí onemocněl.

„Jsem nekuřák, sportovec. Prostě najednou to přišlo,“ začíná vyprávět svůj příběh táta dvou kluků (5, 15) a trenér bez nadsázky již stovek mladých tenistů. Jeho svěřenci byli dokonce mistry republiky za rok 2011.

Nejprve začal loni na začátku léta kašlat. „Kašlal jsem a kašel přecházel do bolestí na hrudníku, které byly už dosti citelné,“ líčí. Zašel proto na vyšetření k lékaři. To odhalilo již zvětšenou mízní uzlinu pod klíční kostí. Po prvním kole vyšetření tak vedla jeho cesta nejprve na operační sál na chirurgii.

„Tam mi byla odstraněna uzlina. Potom jsem přešel na plicní oddělení, kde mi jeden lékař řekl: Strašně mě mrzí, že jsem to vždycky já, který to musí říkat, ale jde o zhoubné onemocnění plic, rakovinu,“ popisuje Ivo.

Když se diagnózu dozvěděl, nechtěl slovům lékaře věřit. Rozhodl se však nemoci vyhlásit válku. „Řekl jsem si, že mi doktoři pomůžou a nemůže to být konečná cesta. Už jen kvůli mým klukům,“ uvádí.

Strach ale nezastírá. „Bál jsem se toho, že budu muset být v nemocnici, chodit na chemoterapie, ozařování, jak mi říkali spolupacienti, kteří se mnou byli na pokoji. Měl jsem obavu z toho, jak bude můj život pokračovat. Ta práce, která mě strašně baví. Moje rodina. Že asi všechno skončí...“ vypravuje, co se mu odehrávalo v hlavě.

Od svých lékařů se ale dozvěděl, že způsob jeho léčení bude odlišný. „Najednou jsem se dozvěděl, že bych mohl dostat jinou, biologickou léčbu. Vnímal jsem to tak, že každá možnost je souboj, a já beru souboj jako přirozenou věc. Řekl jsem si: Mám zase šanci,“ uvádí trenér.

Léčení spočívá v polknutí jedné tabletky léku denně. „Stačí ji opravdu jen jednou denně polknout a můžu dál pracovat. Mého výkonu se léčba nijak nedotýká, naopak mě vždy nakopne a jedu dál,“ popisuje.

Dodnes o jeho vážném onemocnění vědělo jen pár nejbližších. „Je to poprvé, co takto otevřeně o své nemoci mluvím. Vedení klubu, kromě jednoho trenéra, to neví. Když jsem dostal tuto nabídku, tak jsem souhlasil, protože chci i ostatním pacientům ukázat, že cesta existuje,“ dodává Ivo Müller.

Rakovina plic

Jde o zhoubné onemocnění, které, pokud není včas a správně léčeno, vždy vede ke smrti.

Nádor vzniká zpravidla v průdušce.

Postupně se zvětšuje a šíří do mízních uzlin v hrudníku.

Často jsou nádorové buňky krevním oběhem zaneseny do jiných orgánů – jater, mozku, kostí, nadledvin. Tato druhotná ložiska nádoru se nazývají metastázy. Kromě postižení plic tak nádor napadá i další životně důležité orgány a ničí je.

V Česku podle posledních statistik onemocní ročně 6435 lidí a 5446 jich zemře. To je 15 mrtvých na rakovinu plic denně!

Léčba šitá na míru

Léčbou šitou na míru se nazývá tzv. biologická léčba, kterou podstupuje také Ivo Müller.

Působí jiným mechanismem než chemoterapie. Rakovinnou buňku »odstřihne« od výživy – brání růstu nových cév –, tím dochází k zablokování jejího dalšího množení i zániku. Komu tato drahá léčba pomůže a komu ne, musí být známo předem.

Lékaři proto začali nemocné testovat. „To umožní, aby cílenou léčbu měli jen ti pacienti, kterým pomůže,“ říká prof. MUDr. Vítězslav Kolek. „Musíme pacienty rozškatulkovat do skupin, kdy každá skupina má pravděpodobnost odpovědi na jiný typ léčby – to je hlavní úkol prediktivní diagnostiky,“ dodal prof. Kolek. Moderní léčba bývá mnohem účinnější u pacientů nekuřáků! 

Kdy jít k lékaři?

1. Trápí vás již tři týdny kašel a nelepší se?

2. Začalo se vám najednou hůře dýchat?

3. Cítíte bolest na hrudníku nebo v zádech pod lopatkou?

4. Máte delší dobu lehce zvýšenou teplotu?

5. Pociťujete celkovou slabost?

6. Máte chrapot?

7. Vykašlali jste i malé množství krve?

8. Hubnete a nemáte chuť k jídlu?

9. Máte oteklý krk nebo obličej?

Pozorujeteli na sobě byť jediný z těchto příznaků, doporučují odborníci navštívit lékaře, který dokáže objasnit jeho příčinu. Návštěvu by neměli odkládat zvlášť kuřáci nebo ti, kteří přestali kouřit teprve v posledních několika letech. Příznaky mohou být projevy i jiných plicních onemocnění. V případě zhoubného nádoru si včasnou návštěvou doktora můžete zachránit život. Neléčení pacienti s pokročilou rakovinou plic mají totiž před sebou pouhé dva až tři měsíce života!

Jak neonemocnět?

Lékaři vědí, jak vznik onemocnění minimalizovat: nekouřit! Kouření má na svědomí 90 % všech případů rakoviny plic!

Pokud člověk kouří, tak přestat! Zanechání kouření postupně snižuje rizikoonemocnění, ale asi až po patnácti letech se přiblíží hodnotě rizika nekuřáka.

Riziko vzniku nemoci stoupá se snižujícím se věkem při začátku kouření. Snažte se přimět své potomky, aby kouřit nezačali.

Prof. MUDr. Vítězslav Kolek, DrSc.: Kuřák onemocní 20krát častěji!

Zapřisáhlí kuřáci po přečtení příběhu Iva Müllera jistě prohodili: »Já jsem to říkal/a« a šli si zapálit. Jenže… Je potřeba také vědět, že kuřák má oproti nekuřákovi 20krát vyšší riziko, že rakovinou plic onemocní.

A na další námitku, že každý přece zemře, odborníci kontrují: Karcinom plic se ale většinou objeví ve chvíli, kdy se cítíme v životě nejlépe. V době, kdy jsme většinou finančně zabezpečení, máme odrostlé děti a těšíme se na vnoučata. Rakovina plic se vyskytuje převážně ve středním a starším věku.

Navíc obvykle pozdě na vyléčení… „Bohužel, onemocnění je většinou odhaleno až v pokročilém stadiu, kdy už není možné kompletní odstranění celého nádoru operací a většina nemocných je odkázána na konzervativní způsob léčby ozařováním, chemoterapií a nově i cílenou biologickou léčbu, která v současné době nabízí pacientům schůdnou alternativu chemoterapie,“ říká prof. MUDr. Vítězslav Kolek, DrSc., z Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc.

Také právě procházíte nebo jste prošli náročnou léčbou? A chcete se s ostatními čtenáři podělit o své zkušenosti? Nebo přispět radou? Pište na adresu: Deník Aha!, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7 nebo e-mailem na: aha@ahaonline.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.