Nejstarší Češka včera oslavila 108. narozeniny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nejstarší Češka včera oslavila 108. narozeniny!

Marie Kráslová při včerejší oslavě.
Marie Kráslová při včerejší oslavě.

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU – Rekordmanka! 108. narozeniny oslavila včera Marie Kráslová z Hluboké nad Vltavou. Je vůbec nejstarším člověkem, který v Česku žije.


V republice je nyní 464 lidí, kterým je 100 a více let. Nejvíce z nich bydlí v Praze (76) a v Jihomoravském kraji (62). Nejméně »dlouhověkých« občanů (8) žije v kraji Karlovarském.

Paní Kráslová celý život pracovala, a snad i proto se dožila tak úctyhodného věku. Oslavenkyni přišli včera popřát kromě rodiny a personálu Domova důchodců v Hluboké, kde nyní žije, i desítky dalších lidí.

Mezi záplavou květin a dobrot, které nejstarší Češka dostala, byly i tři velké dárky. „Paní Mařenka dostane novou barevnou televizi, k ní nové pohodlné křeslo, a aby jí bylo teplo, tak i teplou vlněnou deku,“ prozradil ještě před oslavou deníku Aha! ředitel Domova důchodců Jiří Slepička.

„To je lidu, to je všechno kvůli mně?“ podivovala se nad zástupem gratulantů paní Kráslová. I ve svém věku se prý cítí naprosto fit. „Jsem spokojená, je mi dobře a jsou tu na mě hodní,“ řekla. V domově důchodců žije stařenka od letošního ledna. Ještě ve svých 102. letech žila sama v Úsilném na Českobudějovicku, kde měla malé hospodářství a zahrádku. Pak se přestěhovala k dceři. „Když nám ale jednou maminka upadla a natloukla si, tak jsme i s panem starostou a panem ředitelem domova důchodců říkali, zda by nebylo lepší umístit ji sem. Sami mi radili, ať to uděláme, protože takhle bychom maminku nezvládli,“ svěřila se Anna Nohavová (79), dcera paní Kráslové.

Kromě dcery má 108letá oslavenkyně ještě syna, dále 6 vnoučat, 13 pravnoučat a 4 prapravnoučata. Recept na dlouhověkost? Žila prý skromně a ještě nedávno pracovala.

Co všechno zažila

✔ V roce 1898, kdy se Marie Kráslová narodila, zemřel vůbec první člověk při automobilové nehodě… V USA se tehdy také pět čtvrtí spojilo v New York City.
✔ Stejný rok narození jako ona měli v rodném listu například Erich Maria Remarque, Ernest Hemingway nebo český polárník František Běhounek.
✔ Když jí bylo třináct, přinesly noviny zprávu o ztroskotání Titaniku, v osmnácti zažila pohřeb císaře Františka Josefa I. a při vzniku samostatného Československa už jí bylo téměř dvacet let.
✔ Přežila všechny prezidenty do roku 1989, než byl zvolen první český prezident Václav Havel.
✔ Prožila pád Rakouska-Uherska, porážku Adolfa Hitlera, vzestup i pád socialismu.
✔ Zažila vynálezy, jakými jsou např. rádio, televize, satelit, mobilní telefon, či internet.


Autor: Martin Průša
Foto pro Aha!: Martin Průša

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.