Linda (5), andílek postižený autismem: Nepoznávala maminku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Linda (5), andílek postižený autismem: Nepoznávala maminku!

Fotografie
Fotografie (internal)

Příběh Lindy (5) z Mostu je jako celovečerní film plný zvratů. Do dvou let vyrůstala jako každé jiné dítě. Pak náhle, ze dne na den, přestala komunikovat a ztratila zájem o vše ve svém okolí. Mamince se už nepodívala do očí, nezajímaly ji hračky, trpěla nočními děsy.

Téměř rok trvalo, než se Linda vůbec dostala na vyšetření v pražském Motole. Diagnóza – autismus s psychomotorickou retardací. Podle neoficiálních tvrzení lékařů je možnou příčinou onemocnění v Lindině případě očkování.

Na přemýšlení »co by, kdyby« je teď pozdě. Maminka nyní už dva roky upírá veškeré síly k unikátní léčbě. V Česku je málo známá, a přestože má výborné výsledky, zdravotní pojišťovny ji nehradí. Je založena na výzkumu imunologie a vědy, která se zabývá metabolismem organismu a která využívá i kombinace s biologickou léčbou (tzv. biologická léčba a imunologická balance).

Náklady na ni jsou však mimořádně finančně náročné. Vyjdou na čtvrt milionu korun za rok. Prokazatelně ale pomáhají! „Linda komunikuje! Dívá se mi do očí, mazlí se, je ráda ve společnosti dětí. Dokonce začala chodit do školky bez asistenta. Začala mluvit a je jí hezky rozumět,“ říká maminka Kateřina Hrabáková.

Linda také začala navštěvovat taneční kroužek, jezdí na koníkovi a dokáže vyjít schody, což dříve bylo nemyslitelné. V léčbě je ale nutné i nadále pokračovat. „Léčba bude trvat ještě tři až pět let. Pak by ale měla být Linda zdravá,“ vysvětluje maminka, která kromě Lindy sama vychovává i další malou dcerku.

Co je autismus?

Vývojové duševní postižení, které se ve většině případů diagnostikuje už v dětství. Dítě má problémy s vývojem řeči, není schopno vytvářet normální lidské vztahy a projevuje se stereotypními vzorci chování. Autistické děti nemají zájem o druhé osoby. Nenavazují oční kontakt, reagují pasivně na citové projevy, komunikují jen minimálně a nehledají útěchu u rodičů. V České republice se narodí zhruba 200 takových dětí ročně, více je chlapců.

Koncert pro Lindu

Dnes v 18 hodin proběhne ve velkém sále Citadely v Litvínově charitativní koncert. Akce na podporu holčičky se zúčastní třeba moderátor Leoš Mareš, zpěvák Petr Kolář, modelky Vlaďka Erbová a Hana Svobodová, či fotbalista Tomáš Řepka. Vstupné je 200 Kč a veškerý výtěžek akce půjde na nákladnou léčbu Lindy. Pomoci můžete i přes sdružení Dobrý skutek zasláním peněz na účet 2093558001/5500 a do poznámky uvést Linda Hrabáková.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.