Nemáte doma Otesánka? Víte, že přecpávání psů, koček a dalších domácích mazlíčků může být považováno za formu týrání? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nemáte doma Otesánka? Víte, že přecpávání psů, koček a dalších domácích mazlíčků může být považováno za formu týrání?

Tenhle chudák vám asi aportovat nebude. Dostal by infarkt.
Tenhle chudák vám asi aportovat nebude. Dostal by infarkt. (Profimedia.cz, ara)

Dopřáváte svému domácímu mazlíčkovi jen to nejlepší? Nejkrásnější obojek, nejměkčí pelíšek, nejdražší dobrůtky? Přehnaná péče ale může našim zvířecím miláčkům naopak ublížit. Vědci zjistili, že každý druhý pes nebo kočka trpí nadváhou, což souvisí s nárůstem obezity u lidí.

Vybíravé štěňátko, příliš mlsné kotě

Většinou to začíná nevinně. K roztomile plaché Dášence nebo bezbrannému Macíčkovi se chováme stejně starostlivě jako k vlastnímu potomkovi. Rozmazlujeme ho a hýčkáme, a to i v jídle. Nešetříme na drahých »kapsičkách« nebo konzervách, hlavně že se náš drobek olizuje až za ušima a mistička je prázdná.

Stejně jako děti jsou i zvířecí miminka ze začátku vybíravá, a tak jim dáváme kdejaké laskominy, včetně těch »člověčích«, dokud nemají plná bříška. Postupně z nich vyrostou zvířecí otesánci, kterým šmakuje a vezmou za vděk i zbytky od oběda. Postupem času se chlupaté kouli přestane chtít chodit ven, protože ji zkrátka tenké nožičky neunesou.

Obezita zkracuje život

V Británii se psí a kočičí obezita považuje za horší projev týrání, než kdybyste svého mazlíčka nechali hladovět. A není divu. Představuje totiž pro každé zvíře těžké následky, jejichž nejzávažnějším důsledkem může být i předčasné úmrtí.

Vědecké studie ukazují, že dospělí jedinci normálních proporcí žijí o dva roky déle než »vepříci« v kožichu. Zvířata s nadváhou trpí častěji artritidou, cukrovkou, chorobami srdce a slinivky, rakovinou, mají problémy s pohyblivostí a také se u nich často vyvinou poruchy chování.

Udělejte si Aha! test… JE MŮJ PES TLUSŤOCH?

1. Položte obě dlaně psovi ze stran na jeho hrudní koš kousek za lopatky, abyste zjistili, jak moc mu vystupují či nevystupují žebra.

2. Jestliže nahmatáte hrudní koš okamžitě a na pohled je vidět, že psovi žebra velmi znatelně vystupují, je naopak příliš hubený.

3. Když cítíte žebra pod kůží, ale evidentně na pohled nevystupují, pak je váha odpovídající. Dalším důkazem je pohled ze strany. Pejsek má lehce stažené bříško.

4. Pokud jste však lehkým pohlazením po boku žebra nenahmatali a váš mazlíček nemá znatelný pas, navíc z profilu je břicho plné, je pes velmi obézní a je nejvyšší čas s tím něco udělat.

NASAĎTE DIETU

■ Nejdůležitější je snížit kalorický příjem psa.

■ Vynechat sacharidy a omezte tuky. Doporučuje se snížit příjem kalorií cca o 25 % po dobu asi dvou týdnů.

■ Po dvou až třech týdnech začněte pravidelně kontrolovat váhu psa. Postupně snižujte objem podávané potravy tak, aby bylo dosaženo úbytku na váze asi 1 % týdně. To znamená, že při váze psa 25 kg by týdenní hmotnostní úbytek neměl přesáhnout 250 g.

■ Pes na dietě by měl jíst stejně jako člověk vícekrát denně malé porce. Rozhodně mu nenechávejte celodenní přístup ke krmivu!

■ Snížením kalorií boj s nadváhou teprve začíná. Chlupáčovi je třeba přidat pohyb, aby získanou energii neukládal ve formě tukových polštářků.

■ Nevymlouvejte se na stáří psa či jeho nemoci, i deset minut procházky denně udělá své.

I kočka by si zasloužila postavu »sexy kočky«

Podobně jako u lidí a psů, stoupá i počet čtyřnohých koček s nadváhou. Jejich počet se odhaduje na 40 – 60 %! Už pouhé dekagramy navíc u drobnějších zvířat smrtelně zatěžují jejich srdce, páteř, kyčle, klouby. Hrozí i vysoké riziko cukrovky.

Udělejte si Aha! test… PŘEŽÍRÁM KOČKU K SMRTI?

1. Stejně jako u pejska přiložte ruce na hrudní koš kočky. Pokud prsty snadno pocítíte její žebra a ne tuk, má ideální váhu.

2. Jestliže už cítíte vrstvu tuku, která pokrývá žebra, zvyšte její pohybovou aktivitu a pamlsky odneste do útulku.

3. Faldíky na hrudi a ochablé břicho bez patrného zúžení pasu, to už je za hranicí střední nadváhy. Navštivte proto neprodleně veterináře a požádejte ho o vhodný plán na redukci hmotnosti.

KOČIČÍ DIETA

Aby dieta nebyla »pro kočku«, ale naopak číče pomohla, nespoléhejte na domácí vařenou stravu a kupte granule s označením »light«. Navíc podle údajů na balení přesně určíte krmnou dávku, a tím váš kočičák zhubne a nebude hladovět. Díky velkému podílu vlákniny můžete domácímu mazlíčkovi postupně dopřát velké porce bez zvířecího »jojo« efektu.

Lidé s kily navíc obvykle nedokážou odhadnout svoji vlastní hmotnost, a tím ani váhu svých chlupatých kamarádů. To je také důvod, proč si neuvědomují rizika překrmování, které končí smrtí. Přitom 74 % zvěrolékařů je přesvědčeno, že majitelé nasadí zvířeti dietu až po výzvě veterináře. Pokud máte rádi svého psa nebo kočku, nepřekrmujte ho.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.