Povodeň - Už sedmý mrtvý! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Povodeň - Už sedmý mrtvý!

Armáda začala s odklízením trosek mostu v Číchově na Třebíčsku, který v sobotu strhla řeka Jihlava.
Armáda začala s odklízením trosek mostu v Číchově na Třebíčsku, který v sobotu strhla řeka Jihlava.

● Na Břeclavsku se protrhla hráz ● Evakuace na Děčínsku ● Armáda poslala další vojáky ● Hrozí smrtelné nemoci

● Na Břeclavsku se protrhla hráz
● Evakuace na Děčínsku
● Armáda poslala další vojáky
● Hrozí smrtelné nemoci

Lidé v zaplavených městech a obcích si zoufají. Tisíce z nich musely opustit své domovy. Nejhorší situace stále trvá na Olomoucku, Děčínsku a Znojemsku. I když rozvodněné řeky na jihu země trochu poklesly a předpovědi meteorologů jsou trochu optimistické, není pořád jasné, kdy velká voda ustoupí zcela. Na horách je totiž stále dost sněhových zásob, které jsou nejspíš hlavní příčinou letošních povodní. Voda si už vyžádala sedmou oběť.

Kliknutím zvětšete● Utonulého muže našli včera policisté a hasiči v řece Třebovce v Dlouhé Třebové na Ústeckoorlicku. Podle policie se zřejmě stal obětí záplav, tentokrát už sedmou.
● Obec Hřensko na Děčínsku, které leží na soutoku Labe s říčkou Kamenicí, včera zcela zatopila voda. Domovy opustilo zhruba 80 obyvatel. V obci zůstalo asi 23 lidí, kteří mají domy přibližně 15 metrů nad hladinou Labe. V obci se lze pohybovat už jen na člunu.
● Pracovníkům Povodí Moravy se již podařilo opravit hráz u Horky nad Moravou na Olomoucku, která se protrhla včera krátce po půlnoci a zatopila obec a olomouckou městskou část Chomoutov. Ze druhé zatopené části krajské metropole, z Černovíra, který Morava zaplavila kvůli poškozenému ochrannému valu, hasiči odčerpávali vodu
● Armáda o víkendu zvýšila počet vojáků, kteří pomáhali obcím a lidem při povodních. V terénu je nyní 234 příslušníků záchranných praporů a mechanizované jednotky. Společně s policisty také zajišťují pořádek v zaplavených oblastech a chrání obecný i soukromý majetek před rabováním.
Kliknutím zvětšete● Povodeň na Labi poškodila jeden z pilířů mostu mezi Brandýsem nad Labem a Starou Boleslaví. Na základě posudku statiků byl včera most pro veškerou dopravu uzavřen.
● Evakuaci čtyř tisíc lidí včera vyhlásil krizový štáb na Břeclavsku. Železniční násep, který od sebe dosud odděloval dvě části obřího jezera nad obcí Jevišovka na Břeclavsku, začal přetékat. Voda násep vymílala a neregulovaně se hrnula do spodní části laguny, což bezprostředně ohrozilo osídlené části obce.
● Obce na Mělnicku čelily kulminující hladině řeky Labe. Na některých místech začala dobrovolná evakuace, policisté uzavřeli cesty do ohrožených oblastí. Labe zatopilo spodní části domů a sklepů například v mělnické čtvrti Pšovka, v obcích Kly, Mlazice, Vehlovice či Větrušice. Z mělnického přístavu odvážejí po železnici i kamiony stovky přepravních kontejnerů, aby zabránili jejich uplavání. Labe má kulminovat během zítřka.
Kliknutím zvětšete● Terezín je mimo nebezpečí. Desítky lidí včera hleděly na proudící Ohři. Lidé ale strach nemají. Městu se podařilo obnovit odvodňovací systém, který je schopen odvést vodu z okolí. Řeka významnou architektonickou a stavební památku nezaplaví.
● Hejtmani krajů, které sužují rozsáhlé záplavy, kritizovali přístup státu při budování protipovodňových zábran. Vláda podle nich nesplnila své sliby po povodních v roce 2002 a poskytla jen zlomek peněz, které byly potřeba pro účinnější ochranu před nynější přírodní pohromou. I když voda ještě neopadla a na řadě míst země se bude situace dále zhoršovat, už teď hejtmani odhadují škody způsobené letošní povodní v řádech desítek až stovek milionů korun.
● Hrozí smrtelné nemoci! V zaplavených oblastech představuje pro lidi nebezpečí studniční voda a naplavené bahno. V nich může být trus hlodavců, který je zdrojem nebezpečné leptospirózy.

Urban: Dvě miliardy na záplavy

Dvě miliardy korun! Takovou částku chce ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) poskytnout na odstraňování povodňových škod. „Šlo by o mimořádnou dividendu elektrárenské skupiny ČEZ,“ uvedl včera Urban v pořadu TV Nova Sedmička.
Jeho návrh však ještě musí schválit vláda. Stát drží v ČEZu rozhodující podíl 67 procent. Skupina ČEZ měla v loňském roce rekordní zisk 22,3 miliardy korun. Z těchto peněz by chtěl Urban peníze na povodňové škody získat.
Dvě miliardy korun by stát podle Urbana použil na přímou pomoc postiženým rodinám či školám, na nová protipovodňová opatření a na náhradu škod v jednotlivých firmách. Vláda již uvolnila 380 milionů korun jako první peníze na náklady spojené s evakuacemi a ubytováním. Ministerstvo průmyslu a obchodu také vytvořilo program, který bude pomá-hat živnostníkům s odstraňováním povodňových škod. Ministerstvo je podle něj připraveno hradit až deset procent nákladů a také garantovat úvěry na šest let se zvýhodněnou sazbou.
Plán na pomoc má i ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD), ten chce pro zemědělce výhodné nízkoúročené půjčky od Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu.


Autor: Jitka EISENHAMMEROVÁ


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.