Další hřebík do rakve nemajetných: Za léky zaplatíme více! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Další hřebík do rakve nemajetných: Za léky zaplatíme více!

Další zdražování – tentokrát léků.
Další zdražování – tentokrát léků. (Profimedia.cz, ara)

První dubnový den podražily stovky, podle některých údajů až tři tisíce léků, a to zhruba o sedm procent! Jde o medikamenty na vysoký tlak, proti bolesti, antibiotika či dokonce proti rakovině!

A na zdražení nedoplatí jen pojišťovny. O sedm procent se totiž zvýší nejen většina jejich úhrad, ale i doplatky na léky z kapes pacientů. Jak se to vůbec mohlo stát, a to jen pár měsíců poté, co všechny léky zdražily o zhruba čtyři procenta kvůli navýšení spodní sazby DPH? Mohou za to úředníci!

Počínaje dubnem totiž skončila platnost balíčku reforem exministra financí Eduarda Janoty, který mimo jiné snížil ceny léků, úhrad a doplatků. To vše proto, aby Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) mohl provést revizi neboli jejich přecenění. To se ale u spousty léčiv zkrátka nedotáhlo.

„U těchto léků zatím nenabylo rozhodnutí ústavu právní moci, protože se proti němu odvolal výrobce,“ vysvětlila mluvčí SÚKL Veronika Petláková. A ačkoliv zdražení závisí na jednotlivých lékárnách a u těch levnějších léků se nemusí projevit, u drahých léků chronicky nemocní doplatí desetikoruny až stokoruny navíc!

Mluvčí ministerstva zdravotnictví: Léků jsou jen stovky!

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně nezdraží rovnou tři tisíce léků, ale maximálně několik stovek. „Jde nikoliv o tři tisíce léků, ale o tři tisíce kódů, pod kterými je Státní ústav pro kontrolu léčiv eviduje,“ uvedl Sršeň.

Pod těmi kódy je podle něj třeba několik desítek položek téhož léku, jen v jiné formě či v jiném balení. „Navíc asi třetina těch kódů jsou pak léčiva, která se v Česku dávno neprodávají,“ vysvětlil mluvčí ministerstva.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.