Vysoký tlak (od 140/90) přemozte jídlem!
Tichý zabiják, tak bývá lékaři přezdíváno onemocnění, které postihuje v Česku 40 procent lidí. Sedmdesátníky dokonce ze 70 procent! Jde o vysoký krevní tlak. Znáte hodnoty svého tlaku? Ne? Potom patříte bohužel k většině…
„Většina lidí svůj tlak nezná a v případě vysokého tlaku se neléčí,“ uvádí prof. MUDr. Renata Cífková, CSc. z Centra kardiovaskulární prevence 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze. Optimální tlak je 120/80, normální do 129/84, vysoký začíná od 140/90.
Nemoc zabíjí…
Tichý zabiják je mu přezdíváno proto, že nemocný dlouho nepociťuje žádné obtíže. Přihlásit se tak může i mozkovou mrtvicí či srdečním infarktem. Vysoký tlak urychluje kornatění tepen, a postihuje tak všechny orgány, časté je poškození ledvin. Tlak by měl měřit lékař při každé návštěvě. Důležité je i domácí měření.
„Pro zjištění skutečné hodnoty je potřeba provést tři měření v krátkém odstupu po sobě, protože to první bývá vyšší než skutečnost. Třikrát by měli při jedné návštěvě změřit tlak i lékaři,“ říká profesorka Cífková.
Pro snížení krevního tlaku můžeme udělat mnoho sami. Jak? Začít správně jíst a hýbat se. Co pomůže?
Kysané mléčné výrobky
Denně zařaďte do jídelníčku jogurt či kysané mléko (kefír, acidofilní).
Cibule
Dopřejte si ji také syrovou, třeba v zeleninových salátech.
Mandle a ořechy
Obsahují cenné nenasycené mastné kyseliny. Při nadváze ale pozor, obsahují hodně energie. 3 kousky ke snídani nic nezkazíte.
Hořká čokoláda
Studie potvrzují příznivý vliv kvalitní hořké čokolády (80 % a více). Když si dáte kostičku denně, nepřiberete.
Česnek
Účinné látky se v něm ničí tepelnou úpravou.
Ryby
Dopřejte si alespoň dvakrát týdně tučnou rybu lososa, makrelu, sardinky, sledě… Zavzpomínat můžete i na dětství a dát si rybí olej.
Oleje
Používejte kvalitní rostlinné oleje, nejideálnější je olivový a řepkový. Na salát třeba i dýňový, ořechový, sezamový.
Semena
Lněná, dýňová, sezamová. Naučte se je pravidelně jíst. Dávejte ale pozor na obsah energie, tloustne se po nich.
Zelenina a ovoce
Řada studií potvrzuje pozitivní vliv zeleniny a ovoce na snížení tlaku. Denně se snažte sníst 400 až 500 g zeleniny a 100 až 200 g ovoce!
Obiloviny
Denně si dejte neslazené cereálie (vločky – ovesné, žitné, ječné, pšeničné) a kvalitní celozrnné pečivo (pozor ne barvené, které se jako celozrnné tváří, a také ne vícezrnné).
Sůl
Při vysokém krevním tlaku zapomeňte na sůl!!!