10 fíglů pro seniory! Jak ušetřit tisíce ročně? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

10 fíglů pro seniory! Jak ušetřit tisíce ročně?

Na své peníze si dejte pozor, ať se vám nerozkutálejí.
Na své peníze si dejte pozor, ať se vám nerozkutálejí. (Profimedia.cz, ara)

Ekonomičtí ministři pod vedením šéfa fi nancí Miroslava Kalouska (TOP 09) už rozhodli: důchody se sice nezmrazí, ale příští tři roky porostou jen o pár desetikorun.

Vypadá to proto, že z této jámy lvové není pro zbídačené české seniory úniku. Jste jedním z nich? Aha! pro vás připravilo rozumné a zároveň mazané způsoby, jak se nespoléhat na zrádnou vládu, a poradit si s výdaji a příjmy sami!

Zapisujte sisvé výdaje

I když máte pocit, že se svými omezenými příjmy ani nemůžete mít zbytečné výdaje, když si budete asi měsíc pečlivě zapisovat vše, co utratíte, za chvíli získáte přehled o tom, bez čeho se obejdete!

Tip Aha!: Rozdělte si výdaje na několik kategorií: zábava, oblečení, kadeřník, potraviny, léky. A škrtejte od zábavy.

Mějte přehled o slevách

Pouze ten, kdo má celoročně přehled o cenách, bude vědět, jestli se sleva skutečně vyplatí anebo jestli je to další trik prodejců. Čtěte proto pozorně letáky a choďte do různých supermarketů.

Tip Aha!: V hlavě si přepočtěte cenu po slevě s procenty, o něž měl prodejce zboží zlevnit. Podvody totiž nejsou výjimkou.

Dejte přednost kvalitě

Neutrácejte svoje peníze za vodou křehčené maso, falešné sýry a další nekvalitní potraviny. Můžete si pak zadělat na zdravotní potíže a ušetřené peníze utratit za návštěvy lékaře.

Tip Aha!: Jestli je v salámu či jiném polotovaru více než pět ingrediencí, a ani nevíte, co si pod nimi představit, nekupujte to.

Změňte bydlení

Jestli žijete v pronájmu a zbytečně v centru platíte vysoký nájem, přestěhujte se a ušetřete. Směrem k okraji města navíc klesají nejen nájmy ale i ceny v obchodech.

Tip Aha!: Dejte přednost menšímu či střednímu bytu. Ve zbytečně velkém bydlení vydáte více za energie.

Najděte si »sekáč«!

Anglický výraz »Second Hand« zní pro jako nějaké tajemné zaříkávadlo. Když ale do podobně označeného obchodu vejdete, zjistíte, že jen mírně nošené oblečení pořídíte za zlomek ceny nového.

Tip Aha!: Jestli máte doma zachovalé oblečení, které už nenosíte, prodejte je do second handu.

Pečlivě čtěte faktury

Přišlo vám vyúčtování od mobilního operátora či z banky? Pokud je vám drahá každá koruna, pořádně si prohlédněte, co vám ten měsíc naúčtovali. Chyby totiž nejsou výjimkou.

Tip Aha!: Pokud odhalíte chybu, volejte na infolinku společnosti a trvejte na vysvětlení. Nebudeteli spokojeni, stěžujte si písemně!

Vyberte si dodavatele

Jestli máte pocit, že si váš dodavatel elektřiny či plynu účtuje nehorázné částky, dejte mu to najevo a přejděte k jinému! Ročně tak ušetříte tisíce až desetitisíce korun.

Tip Aha!: Za všechno samozřejmě nemůže dodavatel. Proto nenechávejte zbytečně zapnuté spotřebiče.

Spojte se s kamarády

Spojte síly s přáteli vašeho věku! Jestli má jeden zahrádku, druhý slípky, třetí umí skvěle vařit a čtvrtý ví, kde výhodně nakoupit, neušetříte jen peníze, ale společnou prací spoustu námahy!

Tip Aha!: Když budete s kamarády společně jíst, rozdělíte si náklady, uvaříte toho víc a taky vám víc zbude.

Vzdejtese neřestí

„To je to jediné, co mě drží nad vodou,“ řekne si každý důchodce, který si bez cigaret svůj den představit neumí. Jenže jestli kouříte denně 10 cigaret, ročně za ně zaplatíte nejméně 8400 korun!

Tip Aha!: Začněte na svém obvyklém počtu cigaret a každý týden jej snižte o jednu. Postupně se z vás stane buď občasný kuřák, anebo rovnou nekuřák.

Znejte svá práva

Spousta seniorů vůbec neví, že může kromě příspěvku na bydlení pobírat i další dávky v hmotné nouzi. Pokud jim navíc budou tyto dávky přiznány, dostanou potvrzení a nemusejí platit poplatky u lékaře!

Tip Aha!: Zajděte s doklady o svých příjmech a výdajích na váš úřad práce a zeptejte se, na co máte nárok.

Přečtěte si
zadnice
2. 4. 2012 • 14:02

Při této naprosto asociální tzv. "pravicové vládě" můžete radit jak chcete. Chudých a bezdomovců bude enormě přibývat.

vilaamalka
2. 4. 2012 • 12:55

Čím víc se bude šetřit, tím víc bude státní kasa prázdná. Je asi bezedná nebo má odkloněné dno.

baronessa
2. 4. 2012 • 12:50

a co byste poradili těm, kteří už tohle dávno dělají a stejně jim peníze nestačí? Zapomněli jste, holoubkové, na lékárnu, a tu asi omezit těžko kdo může

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.