Chudák auto! aneb Co všechno vám mohou ukrást a jak se proti tomu bránit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Chudák auto! aneb Co všechno vám mohou ukrást a jak se proti tomu bránit!

Na vaše auto čeká řada nástrah, nenechaví pobertové by vám ho vmžiku »oholili«. Tady je sedm nejohroženějších částí vozu. Zkuste se chovat zodpovědněji při ochraně vašeho majetku.
Na vaše auto čeká řada nástrah, nenechaví pobertové by vám ho vmžiku »oholili«. Tady je sedm nejohroženějších částí vozu. Zkuste se chovat zodpovědněji při ochraně vašeho majetku. (Profimedia.cz, ara)

Můžeme si gratulovat? Sotva… Podle posledních statistik se ukradne méně aut než v minulých letech. Jsou to možná uspokojivé zprávy, nicméně i tak se denně majitelům ztratí téměř 40 vozidel. Vykradených jich ale pořád zůstává 125 každý den! Za rok si lupiči přijdou na majetek v hodnotě přes tři miliardy korun!

Skutečností je, že v mnoha případech si za to můžeme sami. Hloupě necháváme zlodějům až příliš kořist na očích. Zapomeňte, že se kradou autorádia. Dávno ne. Okénko cihlou vám otevře tak sotva feťák, rádio prodá za dvě tři stovky. Dnes frčí jiné »komodity«. Schválně se podívejte, kde je vaše auto nejvíce ohroženo a co se vám může vypařit…

KOLA: Elektrony, další drahé disky, pneumatiky.

Každý den pojišťovny řeší případy, kdy majitel najde automobil na cihlách. Kola jsou fuč, škoda od dvaceti tisíc korun výš není výjimkou.

Jak se bránit: Nestyďte se v zimě obouvat »plecháče«, tedy na obyčejné disky. Zloděje totiž kromě drahých kol lákají i dražší zimní gumy. Jinak investujte do bezpečnostních matic. Kdo se bojí hodně, může dát na kolo i dva druhy bezpečnostní matky.

KATALYZÁTORY

Lapkové odmontují či odřežou prostřední část výfuku i s katalyzátorem plným drahých kovů. Za tisíce se vykupují platinové plátky.

Jak se bránit: Nejen pod SUV a terénní vozy se montují kryty. O podobném nadstandardu uvažují automobilky u ostatních typů.

AIRBAG

Vykuchaný volant je k vzteku. Airbag stojí nezřídka desetitisíce, tohle je vážně drahý špás.

Jak se bránit: Primitivní opatření, ale nad zlato. Pokud vám airbag ukradli už poněkolikáté, asi vám nebude vadit montovat si přes noc na volant klasickou zamykací tyč. Překryje střed volantu a zloděje to znechutí, půjde o auto dál.

NAVIGACE

Vestavěné navigace vám zloděj bez skrupulí vypáčí a vyrve i se střevy. On už to nějak dá dohromady. A na tu přenosnou by neměl mít nárok, nosíte si přece vždycky domů, ne?

Jak se bránit: Pokud máte na skle držák, nechávejte otevřená dvířka palubní skříňky. Aby lupič věděl, že navigaci nenecháváte ve voze. A na ty zabudované si pořiďte zaslepující dvířka či roletku. Dnes už je to běžné.

KABELKY, LAPTOPY, BRÝLE

Stane se vám to jednou, dvakrát, ale pak už si dáte pozor. Pro zloděje jsou luxusní kabelky či brýle snadný terč. Okno praskne, stačí sáhnout dovnitř a pak už jen prodat vaši drahou Vuittonku hodnoty třiceti tisíc korun za pouhé tři čtyři tisíce. Riziko nulové, odběr jistý. Šlapka v Perlovce po takové »šperku« sáhne ráda.

Jak se bránit: Nenechávat v autě vůbec nic ani minutu. Vaše kára rozhodně není sejf. Spíš výkladní skříň! Přes nos klidně stáhněte roletu u kufru, otevřete palubní schránky. Ať to zloděje neláká.

SVĚTLOMETY

Xenonová světla stojí balík, bývají nadstandardním doplňkem. A zloději stačí pár šikovných zašťourání drátkem a planžetou a mají je venku.

Jak se bránit: Tady je každá rada drahá, snad výrobci najdou pro světlomety časem lepší zabezpečení. Do té doby je lepší parkovat na osvětleném místě. Stranou popelnic, mezi nimiž pobuda při vyplašení zmizí. Je dobré i střídat místa k parkování.

NÁRAZNÍKY

Je to jen plast, ale stojí tisíce. A na vrakovišti právě tyhle díly neseženete, protože jsou nejdřív zničené. V poslední době kradou opravdu ve velkém.

Jak se bránit: Stejně jako v předchozím případě. Dbejte na parkování. Případně zkuste se svým automechanikem vymyslet fintu jak nárazník přichytit.

ZAPAMATUJTE SI

• Každé dvě hodiny ukradnou pachatelé v Česku zhruba tři vozy. Každou hodinu odcizí zloději nejrůznější věci zhruba z pěti automobilů.

• Auto není výkladní skříň cenností ani drobností.

• Parkujte uvážlivě a přemýšlejte o možném riziku.

• Naučte se využívat zabezpečení svého vozu. Např. zamykání řadící páky sice není pro lapky problém, po zmražení tekutým dusíkem praskne zámek jako sušenka. Ale je to pro zloděje pořád jistá komplikace.

• Mějte alarm, lupiče to znechutí a půjdou tam, kde jim nebude k »práci« nic tak protivně houkat.

• Nenechávejte v autě technický průkaz ani klíče.

• Klíče od vozu mějte vždy pod kontrolou.

• Výběrem značky vozu volíte i riziko krádeže.

• Pojistné podvody mají stále častěji soudní dohru.

• Ukradenou kabelku s vámi bude pojišťovna řešit jen v případě, že byla odcizena z uzamčeného zavazadlového prostoru auta.

• Nastartované auto nenechávejte ani na chvíli bez dozoru. Při vystoupení z vozu vždy vytáhněte klíčky od zapalování a mějte je při sobě.

• Nejvíce ohrožené vozy jsou podle pojišťoven stále značky Škoda a z nich Octavia II Combi a dále vozidla automobilky Volkswagen a značka Audi.

• Organizované gangy se zaměřují také na Mercedesy a BMW X5 a X6. Téměř se nyní nekradou automobily asijských výrobců.

• Hodně se krade i na objednávku.

• Jen čtvrtina ukradených aut jde do provozu, zbytek končí promptně rozebrán a demontován na náhradní díly.



Přečtěte si
Lubica258
16. 12. 2020 • 10:14

Já nevím, co bych dělal, kdyby mi ukradli auto. Sice není nijak extra nové a nebylo ani drahé, ale řešit s policií, že mi ho ukradli a shánět nové, by se mi nechtělo. Pokaždé, když od auta odcházím, tak si kontroluji, jestli jsem ho zamkl. Zamykám ho vystřelovacím klíčem, který jsem si objednal z https://www.auto-klic24.cz/ a pak si ho dám do kapsy, abych klíč nikde nehledal.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.