Velikonoční čokologie! Tohle musíte vědět o čokoládě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Velikonoční čokologie! Tohle musíte vědět o čokoládě!

Je dobré se v čokoládě vyznat.
Je dobré se v čokoládě vyznat. (Profimedia.cz)

Velikonoce jsou za dveřmi. Jarní svátky máme neodmyslitelně spojené nejen s vajíčky, ale i s čokoládou! Jak se vlastně vyrábí? Jak moc se po ní tloustne? Jaký má vliv na sex?

Z čeho je vlastně čokoláda?

Největší podíl tvoří kakaová hmota a cukr. Pro správnou konzistenci se přidává ještě kakaové máslo a sójový lecitin.

Proč se některé druhy čokolády roztékají rychleji než jiné?

Čím více kakaového másla čokoláda obsahuje, tím rychleji se roztéká. Kakaovému máslu totiž stačí k rozpuštění velmi nízká teplota: 36 °C.

Kolik kalorií má čokoláda?

Tabulka (100 g) hořké čokolády má přibližně 550 kcal, mléčná i bílá čokoláda je o něco kaloričtější, tabulka má okolo 650 kcal.

Je pravda, že se po čokoládě hubne?

Čokoláda sama o sobě k hubnutí nevede. Dáteli si ale pár čtverečků denně, uspokojíte tím chuť na sladké. A právě tím můžete předejít přibírání na váze.

Existuje závislost na čokoládě?

Odborníkům se to nepodařilo vědecky dokázat. Chuti na čokoládu lze vůlí odolat.

Jsou nějaké druhy čokolády zdravější než ostatní?

Ano. Nejzdravější jsou hořké čokolády s podílem kakaa alespoň 70 %. Právě kakao obsahuje např. látku teobromin, která rozšiřuje cévy a stimuluje srdce. Polyfenoly navíc působí protizánětlivě.

Vyrábějí se velikonoční zajíčci tavením zbylých mikulášů?

Ne. Čokoládoví zajíčci se začínají vyrábět dávno před tím, než mikulášové a čerti zaplní regály supermarketů. Navíc by bylo zbytečně nákladné rozbalovat mikuláše, tavit je a odlévat do forem zajíčků.

Jsme po čokoládě opravdu šťastnější?

Čokoláda může zlepšit náladu. Podporuje tvorbu serotoninu, který způsobuje, že se cítíme vyrovnanější a spokojenější. Kakao navíc obsahuje zázračnou látku fenyletylamin. Ta v naší krvi koluje například v době, kdy jsme zamilovaní!

Způsobuje čokoláda akné?

Ne. Studie ukázaly, že mezi konzumací čokolády a vznikem akné neexistuje souvislost.

Ovlivňuje čokoláda chuť na sex?

U někoho může čokoláda chuť na sex zvyšovat. Čím spokojeněji se díky čokoládě cítíme, tím větší chuť na sex zpravidla máme.

Jak se čokoláda vyrábí?

Základní surovinou jsou kakaové boby. Ty se dají zkvasit, posléze se vysuší a vyčistí. Před smícháním s cukrem, vanilkou a dalšími přísadami (podle druhu čokolády) se boby rozemelou najemno. Směs jde do speciálního mixéru, který ji jemně míchá. Čím déle jsou suroviny v mixéru, tím jemnější je výsledná čokoláda. Standardní doba jsou tři dny.

Jednotlivé dávky se nalijí do nádob, kde se vychladí a opět zahřejí. Pak už zbývá jen nalít čokoládu do požadované formy – ať už tabulky nebo zajíčka.

Autor:  kat

Přečtěte si
jity
1. 4. 2012 • 15:07

o čokoládových zajíčcích nemůže být ani řeč. Je to spíše vazelína a ne čokoláda. Jeden rok toho děti dostaly tolik, že to vůbec nejedly. Chtěli jsme to v robotu nastrouhat do čokoládových koulí a myslilo se nám to jako ta vazelína a byl to hnus. Tak akorát vyhodit a nebo pro slepice. Koupím dětem raději košík ovoce a normální slušnou čokoládu.

winterfreshka
31. 3. 2012 • 15:05

si upeču doma,budu vědět co v nich mám a ještě něco ušetřím.Čokoládu si koupím kvalitní,s 80-90%kakaa

babcahanca
31. 3. 2012 • 13:45

Čokoládoví zajíčci se začínají vyrábět dávno před tím, než mikulášové a čerti zaplní regály, no fuj, jak staré zboží teda dětem kupujeme?? Velikonoční beránci z piškotového nebo třeného těsta se prodávají víc než 14 dní před Velikonocema. To tedy musí být buď plesniví nebo přeplácání různými svinstvy, aby výrobky vydržely. Jen abychom to vydrželi my!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.