Vyhynou slepice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vyhynou slepice!

Velká voda zahubí »kdákalky« Nebudou domácí vejce PRAHA – Slepice, téměř každý v malém městě nebo na vesnici má své vlastní hejno a baští domácí vejce!

Velká voda zahubí »kdákalky«
Nebudou domácí vejce

Slepice, téměř každý v malém městě nebo na vesnici má své vlastní hejno a baští domácí vejce! Je to neuvěřitelné, ale »pipinky« se teď zřejmě stanou nejohroženějším druhem z doma chovaných zvířat. Neohrožuje je jen obávaná ptačí chřipka, ale i záplavy. V oblastech zasažených povodněmi v minulých letech hynuly slepice po celých hejnech! Budou umírat i letos?

Kliknutím zvětšeteZáplavy mají na svědomí lidské životy a zničený majetek za miliony. Až voda opadne, můžeme nečekaně přijít i o domácí zvířata. Po katastrofálních povodních v roce 2002 hromadně hynuly slepice. Veterináři očekávají slepičí »mor« i letos! Na umírající slepice si velmi dobře vzpomíná Jana Ksandrová z Terezína. „Moc jsem se radovala, že potopu přežili tři slepice a kohout,“ vzpomínala majitelka drůbeže. Po řádění vodního živlu to byla jedna z mála dobrých zpráv, která ji v době nekonečného odklízení následků velké vody potěšila. Dlouho se ale z opeřenců neradovala. Necelé tři měsíce po záplavách to přišlo. „Uhynuly mi všechny tři slepice,“ uvedla s tím, že tenkrát přišlo o desítky slepic i mnoho jejích sousedů. „Jediný kohout se dožil dalších povodní. Letos naštěstí zatím voda nesahá až k našemu domu,“ dodala včera Ksandrová. Doma si pernatého hrdiny Pepina dodnes všichni váží. Proč drůbež po záplavách hyne? Vysvětlení může být hned několik. „Když slepice přežijí v patrových kurnících, lidé je pak vypustí na zahrady a louky, které jsou kontaminované znečištěnou vodou,“ uvádí jednu z příčin veterinář Pavel Kovář. Slepice nejspíš zemřely proto, že na loukách sezobaly jedovaté látky vyplavené vodou. „Zasáhly jim játra, a drůbež pošla,“ dodává Kovář. Dalším z důvodů může být podle něj i stres po povodních, popřípadě i skutečnost, že zvířata po záplavách dlouhodobě pobývají ve vlhkých kurnících.

Krizový scénář

Kliknutím zvětšeteJaké jsou nejčernější předpovědi o stavu slepic v České republice? Podle odborníků může nastat situace, kdy vyhynou nebo budou pobity skutečně všechny slepice u nás. Zde je černý scénář:
1. Tisíce slepic nepřežijí samotné řádění velké vody a utopí se v uzavřených kurnících či chlévech.
2. Ty, co se neutopí, budou po opadnutí vody vypuštěny na dvorky a louky. Nazobají se zrní a semínek kontaminovaných zkaženou vodou po povodních.
3. Další desetitisíce slepic budou vybity přímo majiteli. Stačí, aby se v blízkosti objevil doma chovaný mrtvý pták, nakažený virem ptačí chřipky.

Jak ochránit drůbež?

•• Až voda opadne, nepouštějte slepice na louky a místa, o kterých víte, že byla pod vodou.
•• Nenechávejte slepice ve vlhkých kurnících.
•• Nekrmte je zrním, které bylo třeba i jen částečně zaplaveno.


Autor: Jitka EISENHAMMEROVÁ
Foto: ČTK

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.