Šest důležitých změn! Od 1. dubna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Šest důležitých změn! Od 1. dubna!

Prasátko
Prasátko (Profimedia.cz)

První duben neboli apríl je jako dělaný pro vtipálky. Letos jde ale i o přelomový den. Až totiž odbije sobotní půlnoc, změní se spousta věcí, které se dotknou řidičů, pacientů, lékařů, brigádníků a dokonce i televizních fanoušků. Podívejte se, co nás všechny čeká.

Vrak pošlou na STK

Když vás policisté načapají při jízdě v autě, jehož stav se jim nebude zdát, mohou vás okamžitě poslat na technickou. Jedinou podmínkou bude, aby nebyla vzdálená více než osm kilometrů.

Jestli při kontrole odhalí závady, zaplatíte za osobní auto pětistovku, za nákladní tisícovku. Je to proto, že lidé vyjíždějí na silnice ve »vracích« a kontroly jim procházejí díky známostem. Pokud se ale policista splete a nic vám nenajdou, bude kontrola na účet státu.

Změní se práva pacientů i lékařů

Ve zdravotnictví nás čeká soubor změn, které za posledních 45 let neměly obdoby. V rámci reformy se totiž upraví práva a povinnosti jak pacientů, tak lékařů a nemocnic. Zde je výběr:

● Pacient si bude moci vybrat, kde se chce léčit.

● Pacient si bude moci vyžádat názor druhého lékaře.

● Pacient si bude moci vyžádat přítomnost blízkého člověka a návštěvu duchovního.

● Nemocnice už nebudou moci zakázat rodičům, aby byli spolu s léčeným dítětem ubytováni v nemocnici.

● Lékař bude muset uposlechnout písemné přání pacienta, aby jej nekřísil.

● Zdravotní pojišťovny budou hradit čtyři cykly umělého oplodnění.

● Dojezdová doba záchranky se prodlouží z 15 na 20 minut.

Zpřísní se veřejné zakázky

Novela zákona o veřejných zakázkách by měla zkřížit cestu předem domluveným tunelům do obecních peněz. Zakazuje totiž tzv. losovačky a zároveň přitvrzuje podmínky pro veřejné zakázky.

Nově se budou vypisovat, pokud částka přesáhne jeden milion. Navíc si každý občan bude moci v informačním systému o veřejných zakázkách přečíst, proč ta která firma zakázku získala.

Povinná zdravotní kontrola

Firmy mají povinnost platit za vstupní zdravotní prohlídky zaměstnanců, kteří vykonávají rizikové práce. Prohlídku, která stojí pět set korun a výše, dosud platil stát z veřejného zdravotního pojištění. Ušetří se tak kolem 200 milionů korun.

Od neděle také platí povinnost všech, kdo pracují »na dohodu«, projít vstupní prohlídkou. A to bez ohledu, jakou práci vykonávají či jak dlouho. Týká se to i studentských brigád.

Speciální jednotka na severu

Severočeské Šluknovsko se v posledním roce stalo dějištěm mnoha otřesných trestných činů a rozbrojů mezi romskými obyvateli a ostatními. I proto policejní prezident Petr Lessy oznámil, že našel v rozpočtu policie 30 milionů korun na vybudování pořádkové jednotky.

Zbrusu nové zpravodajství

Večerní zprávy ČT budou od neděle nové. Délka se protáhne 45 minut o víkendu, ve všední dny pak o 48 minut. Místo moderátorské dvojice bude na obrazovce vždy jeden. V televizi budeme vídat Marcelu Augustovou, Jolanu Voldánovou, Jakuba Železného a dosud nepříliš známou Anetu Savarovou.

Autor:  vr

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.