Krutý osud okaté princezničky Lízinky: Mozek jí zničil zákeřný virus! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Krutý osud okaté princezničky Lízinky: Mozek jí zničil zákeřný virus!

Fotografie
Fotografie (internal)

Těšili se na narození krásné holčičky. Radost ze zdravého miminka však byla krutě krátká. Trvala pouhých 17 dní! Pak surově zasáhl osud a Lízinčin (1,5) život zničil zrádný vir. Ačkoli podle lékařů měla umřít, holčička žije dál a rodiče stále neztrácejí naději, že tady s nimi bude co nejdéle...

Elisabeth Ručkayová je osmnáctiměsíční holčička, která ale ve skutečnosti vypadá spíše jako čtyřměsíční miminko. Kvůli svému postižení má zastavený vývoj a růst. Má centrální poruchu zraku i sluchu a neumí ani jíst. Rodiče ji proto musí krmit sondou zavedenou přímo do žaludku.

Děvčátko má také poruchu termoregulace, což znamená, že se její organismus snadno přehřeje i podchladí. Ohrožují ji i těžké epileptické záchvaty...

Mozek jako ořech

Vše přitom začalo naprosto nečekaně… „Když jí bylo sedmnáct dní, prodělala první epileptický záchvat. Lékaři také odhalili krvácení do mozku. Nakonec se ukázalo, že za vším stojí mozková encefalitida, kterou způsobil cytomegalovirus.

Infekce Lízince za šest hodin úplně rozežrala mozek a scvrkla ho do velikosti vlašského ořechu,“ popsala se slzami v očích děsivé zjištění lékařů Lízinčina maminka Zdenka.

Ústav? Nikdy!

Verdikt odborníků byl tehdy nemilosrdný. „Oznámili mi, že naše dcera umírá a oni už nemohou nijak pomoci. Lékaři jí tehdy dávali tři týdny života,“ vzpomíná maminka, kterou stále děsí příčina dceřina postižení. „Zákeřný cytomegalovirus v sobě má totiž velká část populace. Jenže mé tělo si proti němu neudělalo protilátky a virus dal o sobě poprvé vědět těsně před porodem, kdy napadl malou,“ vysvětluje Zdenka, která vychovává i dceru (18) a syna (13) z předchozího vztahu.

„Pro mého partnera je ale Elisabeth první dítě, proto vše nese velmi těžce. Ani jeden bychom také nikdy nesouhlasili s návrhem lékařů, abychom ji dali po porodu do ústavu, to bylo nemyslitelné,“ dodala Zdenka.

Klacky pod nohy

Péče o holčičku je však náročná nejen psychicky, ale i finančně. „Partner přišel před Vánocemi o práci a novou nemůže najít. Počítáme každou korunu. Navíc potřebujeme pro Lízu třeba speciální polohovací kočárek, který stojí kolem osmnácti tisíc. Pojišťovna ho však proplatit nechce, když není jisté, jak dlouho tu s námi bude,“ zoufá si Zdenka nad macešským přístupem státu, který rodinám s postiženými dětmi doslova hází klacky pod nohy.

„Péče o děti v ústavech vyjde stát výrazně dráž, než když jsou vychovávány doma. Když se o své dítě rozhodnete postarat sami, jste na tom ještě biti…,“ dodala.

Pomůžete?

Na pomoc rodině Elisabeth byla zřízena veřejná sbírka u občanského sdružení Mesada. Číslo účtu je 249883822/0300.

Co je cytomegalovirus?

Jde o virus, který patří do stejné skupiny jako třeba opar a který koluje mezi lidmi a populace je jím z velké části promořena. To ale znamená, že lidé by měli mít proti viru vytvořené protilátky a jsou proti němu odolní. Alarmující jsou ale výsledky nedávných studií, které prokázaly, že asi třetina žen u nás proti viru vytvořené protilátky nemá. Problémem je pak infekce prodělaná v době těhotenství ženy, kdy může dojít k nakažení plodu. Očkování neexistuje.

Přečtěte si
liz2
30. 3. 2012 • 11:09

tipické čecháčství

liz2
30. 3. 2012 • 11:07

Jaký smysl má pořizovat dušičce uvězněné v těle vůbec nějaké pohodlí?Jaký smysl,má vůbec se starat o takové dítě?Proboha,kde žijete?Středověku se říkalo,doba temna,ano tam takové lidičky schazovali ze skáli a vy zřejmě ještě žijete někde ve středověku a si byste dal(a)nejraději těmto lidem eutanázii,že?!Bože,kam to spějem......maminka Elisabethky.

kuku4
29. 3. 2012 • 21:38

tak by mně zajímalo, co byste dělal(a) vy, kdyby se vám narodilo zdánlivě zdravé dítě a během pár dní by se ukázalo, že je vaše dítě hodně postižené. nechal(a) byste ho v ústavu a šel(a) pryč? anebo byste bojoval(a) ze všech sil aby dítě mělo aspoň jakž takž normánlí život? byť jsme tady všichni pod přezdívkami, bylo by dobré se mírnit ve svých názorech. zvlášť takhle hloupých. máte svoje vlastní děti? asi ne, protože byste tohle nenapsal(a). každý rodič ví, že jeho dítě je jedinečné byť je postížené. než tady zase něco moudrého napíšete, popřemýšlejte nad tím, jestli je to vhodné anebo ne. ono i těm důchodcům je docela těžko na světě, zvlášť když na úřadech sedí podobně hloupí lidé jako vy. krásný večer....

fantom08
29. 3. 2012 • 11:32

jaký smysl má přispět tam, kde není šance na zlepšení? I těm rodičům je už jasné, že je otázka času, kdy to dítě umře. Je to kruté, ale je to tak

carymary1
29. 3. 2012 • 10:19

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.