Jídelníček proti chřipce!
Jarní chřipky nás stojí spoustu peněz za vitaminy, sirupy a léky. Boj s chřipkou začněme od základu: správnou výživou. Skladba jídelníčku ovlivňuje schopnost našeho těla bojovat s viry i bakteriemi. Až nás příště přepadne viróza, vzpomeňme na »babské rady«. I obyčejné dobroty nás ochrání a nastartují naši imunitu!
Horká slepičí či kuřecí polévka
Vařili ji už staří Egypťané, hájil ji slavný lékař Avicenna a ve 12. století se stala všelékem: na nachlazení, bolavou duši, lepru i hemoroidy. Lehce stravitelný domácí drůbeží vývar má mnoho vitaminů a minerálů. Aminokyselina cystein, uvolňující se z kuřecího masa při vaření, má podobné složení jako lék na bronchitidu acetylcystein: ředí hlen, usnadňuje dýchání i odkašlávání.
Česnek
Přírodní antibiotikum, zneškodňující viry i nebezpečné parazity. Jeho antibakteriální účinky znali Aristoteles i Hippokrates. V 2. světové válce byl používán coby antiseptikum. Obsahuje látky ničící infekce, např. allicin. Denní konzumací alespoň 1 stroužku česneku významně snížíme riziko nachlazení. Česnek je i skvělým antioxidantem zpomalujícím stárnutí.
Vitamin C
Zvýšení příjmu vitaminu C posílí imunitu. Nejvíc ho je v šípcích, paprice, brokolici, černém rybízu, kiwi, rajčatech, špenátu, bramborách či citrusech. Jedna sklenka čerstvé ovocné šťávy = denní dávka vitaminu C (doporučeno 75 mg/ženy, 90 mg/muži).
Pšeničné klíčky
Čtvrt šálku je téměř 1/2 doporučené denní dávky zinku – základního minerálu, obnovujícího buňky a posilujícího imunitu. U lidí pravidelně užívajících zinek probíhá nachlazení mírněji. Zdrojem zinku jsou i ryby, žloutek, listová zelenina, celozrnné pečivo.
Dýně a sladké brambory
Jsou zdrojem vitaminu A – zásadního bojovníka proti infekcím. Jeho vstřebávání zvýšíme konzumací jídel bohatých na zinek.
Dostatek tekutin
Základ léčby; bacily musíme »utopit«. Při horečkách nás ohrožuje dehydratace; dostatek tekutin pomůže při odkašlávání. Heřmánkový čaj rozpouští hleny a uvolní dýchací cesty, zázvorový čaj z čerstvého kořene prohřeje. Černý i zelený čaj podpoří produkci proteinu interferonu – bojovníka s nachlazením a chřipkou.
Oves a ječmen
Obsahují přírodní imunostimulátor beta-glukan. Tato vláknina bojuje s mikroby a působí antioxidačně víc než známá echinacea. Posílí imunitu, zvýší účinky antibiotik, urychlí hojení ran.
Mléko, ryby
Vitamin D v nich obsažený posílí imunitu, předchází nachlazením. Bez jeho dostatku nám hrozí infekce horních cest dýchacích. Zdrojem déčka je i sluneční světlo; pro dostatek tohoto vitamínu jezte i tablety.
Ryby a korýši
Zdroj selenu, pomáhajícího bílým krvinkám produkovat proteiny a zbavující tělo virů. Tučné ryby (makrela, herink, losos) obsahují omega-3 mastné kyseliny, aktivující bílé krvinky a bojující proti chřipce; zlepšují i proudění vzduchu v plicích, chrání před respiračními infekcemi.
Probiotické jogurty
Jezte jogurt, pijte nápoj s probiotickou kulturou. Pozor na složení výrobků, měly by obsahovat Lactobacillus acidophilus, Bifidus a Lactobacillus rhamnosus, stimulující bílé krvinky k boji proti infekci
Houby
Reiši, šiitake, maitake jsou zásobárnami na 300 účinných látek, startujících imunitu. Aktivizují bílé krvinky v boji s chřipkou.
Čemu se vyhnout?
Sycené nápoje
Uhličitan sodný brání schopnosti bílých krvinek ničit bakterie.
Extra kalorie
Obézní lidé jsou ohroženější typickými zimními nemocemi (chřipka, viróza, nachlazení). Nadváha způsobuje hormonální nestabilitu i záněty, ztěžující imunitnímu systému boj s infekcí.
Sklenka alkoholu navíc
Pití alkoholu zpomaluje činnost imunitních buněk. Po mejdanu je náš imunitní systém utlumen na 24 hodin.