Jídelníček proti chřipce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jídelníček proti chřipce!

Horká slepičí či kuřecí polévka
Horká slepičí či kuřecí polévka (Profimedia.cz)

Jarní chřipky nás stojí spoustu peněz za vitaminy, sirupy a léky. Boj s chřipkou začněme od základu: správnou výživou. Skladba jídelníčku ovlivňuje schopnost našeho těla bojovat s viry i bakteriemi. Až nás příště přepadne viróza, vzpomeňme na »babské rady«.  I obyčejné dobroty nás ochrání a nastartují naši imunitu!

Horká slepičí či kuřecí polévka

Vařili ji už staří Egypťané, hájil ji slavný lékař Avicenna a ve 12. století se stala všelékem: na nachlazení, bolavou duši, lepru i hemoroidy. Lehce stravitelný domácí drůbeží vývar má mnoho vitaminů a minerálů. Aminokyselina cystein, uvolňující se z kuřecího masa při vaření, má podobné složení jako lék na bronchitidu acetylcystein: ředí hlen, usnadňuje dýchání i odkašlávání.

Česnek

Přírodní antibiotikum, zneškodňující viry i nebezpečné parazity. Jeho antibakteriální účinky znali Aristoteles i Hippokrates. V 2. světové válce byl používán coby antiseptikum. Obsahuje látky ničící infekce, např. allicin. Denní konzumací alespoň 1 stroužku česneku významně snížíme riziko nachlazení. Česnek je i skvělým antioxidantem zpomalujícím stárnutí.

Vitamin C

Zvýšení příjmu vitaminu C posílí imunitu. Nejvíc ho je v šípcích, paprice, brokolici, černém rybízu, kiwi, rajčatech, špenátu, bramborách či citrusech. Jedna sklenka čerstvé ovocné šťávy = denní dávka vitaminu C (doporučeno 75 mg/ženy, 90 mg/muži).

 Pšeničné klíčky

Čtvrt šálku je téměř 1/2 doporučené denní dávky zinku – základního minerálu, obnovujícího buňky a posilujícího imunitu. U lidí pravidelně užívajících zinek probíhá nachlazení mírněji. Zdrojem zinku jsou i ryby, žloutek, listová zelenina, celozrnné pečivo.

Dýně a sladké brambory

Jsou zdrojem vitaminu A – zásadního bojovníka proti infekcím. Jeho vstřebávání zvýšíme konzumací jídel bohatých na zinek.

Dostatek tekutin

Základ léčby; bacily musíme »utopit«. Při horečkách nás ohrožuje dehydratace; dostatek tekutin pomůže při odkašlávání. Heřmánkový čaj rozpouští hleny a uvolní dýchací cesty, zázvorový čaj z čerstvého kořene prohřeje. Černý i zelený čaj podpoří produkci proteinu interferonu – bojovníka s nachlazením a chřipkou.

Oves a ječmen

Obsahují přírodní imunostimulátor beta-glukan. Tato vláknina bojuje s mikroby a působí antioxidačně víc než známá echinacea. Posílí imunitu, zvýší účinky antibiotik, urychlí hojení ran.

Mléko, ryby

Vitamin D v nich obsažený posílí imunitu, předchází nachlazením. Bez jeho dostatku nám hrozí infekce horních cest dýchacích. Zdrojem déčka je i sluneční světlo; pro dostatek tohoto vitamínu jezte i tablety.

Ryby a korýši

Zdroj selenu, pomáhajícího bílým krvinkám produkovat proteiny a zbavující tělo virů. Tučné ryby (makrela, herink, losos) obsahují omega-3 mastné kyseliny, aktivující bílé krvinky a bojující proti chřipce; zlepšují i proudění vzduchu v plicích, chrání před respiračními infekcemi.

Probiotické jogurty

Jezte jogurt, pijte nápoj s probiotickou kulturou. Pozor na složení výrobků, měly by obsahovat Lactobacillus acidophilus, Bifidus a Lactobacillus rhamnosus, stimulující bílé krvinky k boji proti infekci

Houby

Reiši, šiitake, maitake jsou zásobárnami na 300 účinných látek, startujících imunitu. Aktivizují bílé krvinky v boji s chřipkou.

Čemu se vyhnout?

Sycené nápoje

Uhličitan sodný brání schopnosti bílých krvinek ničit bakterie.

Extra kalorie

Obézní lidé jsou ohroženější typickými zimními nemocemi (chřipka, viróza, nachlazení). Nadváha způsobuje hormonální nestabilitu i záněty, ztěžující imunitnímu systému boj s infekcí.

Sklenka alkoholu navíc

Pití alkoholu zpomaluje činnost imunitních buněk. Po mejdanu je náš imunitní systém utlumen na 24 hodin.

 

Autor:  sic

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.