Žena, které šimpanz znetvořil obličej: Už trénuje první úsměv! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Žena, které šimpanz znetvořil obličej: Už trénuje první úsměv!

Charla Nashová v roce 2012
Charla Nashová v roce 2012 (ČTK/AP, Profimedia.cz)

Američanka Charla Nashová (58), které před třemi lety znetvořil obličej rozzuřený šimpanz, dostala novou tvář díky šikovnosti českého chirurga Bohdana Pomahače (56). Ten vedl tým třiceti operatérů. Přestože byla operována loni v květnu, s novou tváří se dokázala sžít teprve před nedávnem.

Statečná Charla si už zvykla, že má zase rty, nos či oční víčka. Těší se z toho, že se jí navrátil čich a že se už zase může normálně najíst – tedy z běžností, jež jsou pro zdravého člověka naprostou samozřejmostí. A právě teď usilovně trénuje první úsměv. Pohybovat koutky úst se jí zatím moc nedaří, ale žena silné vůle určitě zanedlouho zvládne i tohle.

„Každým dnem se obličejové svalstvo zlepšuje. Konečně cítím, že je to moje tvář,“ chválí si Charla, která by se v budoucnu chtěla opět věnovat své oblíbené jízdě na koni.

Stále je pro ni těžké smířit se s tím, že některé věci – jako třeba opalování se na sluníčku či pohled na svou dceru Briannu (20) – pro ni zůstanou už napořád zapovězeny. Při brutálním útoku rozzuřeného zvířete přišla o zrak a také o ruce, takže bude navždy odkázána na pomoc ostatních. I přesto vzkazuje: „V žádném případě mě nelitujte. Chci žít jako každý druhý.“

Charla, jejíž léčba stála miliony dolarů, nestačila podat žalobu na svou bývalou šéfovou a kamarádku, která chovala nebezpečné zvíře a jež nepřímo způsobila jeho útok, protože je zřejmě předtím vydráždila. Žena zemřela v roce 2010. Žaluje ale stát Connecticut. Chce po něm 2,8 miliardy za to, že dostatečně nechrání své občany před nebezpečnými zvířaty.

Belgičanku čeká ještě 20 transplantací

Patricii Lefrancovou (48) z Belgie znetvořil v prosinci 2009 žárlivý milenec Richard Remes (57), jenž ji do obličeje a na horní část těla vchrstl kyselinu sírovou. Žena se tento týden musela u soudu poprvé Remesovi, který je souzen za pokus o vraždu, podívat do očí. Patricia, která po útoku ležela tři měsíce v kómatu, nemá nos, nevidí na jedno oko, neslyší na jedno ucho, přišla i o prsteníček.

Také ona se spoléhá na plastické operace. Těch už prodělala 86, dalších dvacet má ještě před sebou. Obličej ji stále nesnesitelně pálí. Zatím nemá dostatek kůže na pokračování v transplantacích.



Přečtěte si
beruna
26. 3. 2012 • 12:02

Obličej je přece základ identity. Navíc ta představa, že ten obličej, který teď nosím, byl odebrán z mrtvého člověka... To je přece jen něco jiného než transplantace nějakého vnitřního orgánu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.