Aha! radí důchodcům: Jak uchovat jídlo! Vaříte si do zásoby jako tato penzistka?
Její příběh se neliší od života ostatních seniorů. Když se pražská důchodkyně Eva Růžičková (65) před pár týdny deníku Aha! svěřila, že jí 40 deka masa musí v guláši vystačit na celý týden, jen popsala zvyky ostatních českých penzistů.
Jednou z možností, jak v každodenním boji s Kalouskovým zdražováním ušetřit, je totiž opravdu zamrazování jídla. Můžete nakoupit potraviny v akci a uložit je do mrazáku, nebo z nich uvařit a uskladnit již hotové jídlo.
Chudá důchodkyně Eva Růžičková: Bylo by lépe, kdybych nežila! Každý měsíc mi…
Celý článekProč zmrazovat?
➤ Nakupte zboží v akci, např. máslo a tuky bývají před svátky, například už brzy před Velikonoci, dražší. Kupte si je v předstihu, před pečením je dejte přes noc z mrazáku do chladničky a ušetříte.
➤ Uvařte si místo jedné porce více jídla. Vše, co hned po uvaření nesníte, rozdělte do krabiček a dejte zmrazit. Ušetříte nejen čas při vaření, ale také peníze např. na úspoře energie.
➤ Využijte sezonního výprodeje ovoce a zeleniny a připravte si vlastní směsi do polévek, omáček. Můžete tak oproti kupovaným směsem ušetřit až polovinu.
➤ Jahody, švestky a meruňky zpracujte na ovocné knedlíky a zmrazte je.
➤ Ušetřit můžete i na bylinkách, které v zimě kupujete dráž (petržel, kopr, bazalka). Kupte je v sezoně a nechejte zmrazit.
Jak zmrazovat?
➤ Pro zachování co největší čerstvosti potravin je třeba zmrazit je co nejrychleji, jen tak zůstane zachována jejich výživná hodnota, vitaminy, vzhled i chuť. Ideální je mrazák s teplotou –18 °C.
➤ Pokud zmrazování trvá moc dlouho, potraviny ztratí šťavnatost. Např. u špatně zamrazeného masa zůstane po rozmrazení voda na talíři.
➤ Moderní mrazničky disponují funkcí zmrazování, kterou lze aktivovat pár hodin před nákupem. Mraznička se mezitím správně nachladí a vložené potraviny se pak rychleji zmrazí.
➤ Jako obaly na jednotlivé porce se hodí vzduchotěsné misky, umělohmotné fólie a alobal. Nevhodný je pergamenový papír, celofán či nákupní tašky.
➤ Pokud máte potraviny v sáčku, pokuste se odstranit všechen vzduch.
➤ Pokud se rozhodnete nakoupit zmrazené potraviny, které doma jen přehodíte do mrazáku, dejte je do košíku až na konci nákupu. Nemáte-li k dispozici termotašku, nestyďte se zmražené věci zabalit do novin.
➤ Pro zachování přehledu je dobré na každý balíček napsat CO obsahuje a KDY to bylo do mrazáku vloženo.
Jak rozmrazovat?
➤ Pokud potraviny jednou rozmrazíte, už je znovu nezmrazujte. Platí to i pro částečně rozmražené potraviny.
➤ Při rozmrazení a následném pomalém zmrazení v běžné domácí mrazničce hrozí nebezpečí rozmnožení nežádoucích mikroorganismů.
➤ Pamatujte, že při rozmražení nastartujete v potravinách tlecí i hnilobné procesy, musíte je co nejdříve zpracovat.
➤ Při správném rozmrazování by měly být potraviny ponořené ve studené vodě, kterou bychom měli každých 30 min. měnit, aby stíhala odčerpávat z mražených potravin chlad. Nikdy bychom neměli používat horkou vodu.