Válka žárovek: Klasické »šedesátiwattovky« už docházejí! Úspora 4000 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Válka žárovek: Klasické »šedesátiwattovky« už docházejí! Úspora 4000 Kč!

KLASICKÁ VS. ÚSPORNÁ ŽÁROVKA
KLASICKÁ VS. ÚSPORNÁ ŽÁROVKA (Aha!)

Válka klasických a úsporných žárovek pomalu končí! Například šedesátky a silnější žárovky už nejsou kvůli zákazu EU téměř k sehnání, definitivně pak skončí letos v září. Je tedy pravý čas přejít na moderní »úsporky« a ušetřit peníze!

Podle nejnovějších výpočtů průměrná česká domácnost ušetří až 4000 korun za rok, pokud všechny současné žárovky nahradí nejmodernějšími LED žárovkami. Jsou sice dražší, ale dlouhodobě se mnohonásobně vyplatí.

„Průzkum zjistil, že v průměrné domácnosti je téměř osmnáct světelných zdrojů. Kdyby spotřebitelé vyměnili všechny žárovky za ty úsporné, ušetřili by za rok asi 4000 Kč,“ popsal odborník Robert Hladil z organizace eSvětlo.cz.

Podle něj se LED žárovky stanou v budoucnu jasným favoritem a jejich cena se časem sníží.



Mýty a pravdy

MÝTUS Č. 1: Úsporné a LED žárovky jsou příliš drahé a nevyplatí se za ně utrácet.

Fakt: Opak je pravdou. Úsporné žárovky dokážou oproti klasickým žárovkám uspořit až 80 % spotřeby. U některých typů LED žárovek je to dokonce až 93 %.

MÝTUS Č. 2: Na úsporné a LED žárovky se při zapojování a jiné manipulaci nesmí sahat holou rukou.

Fakt: Dotek ruky těmto žárovkám vůbec neublíží. Opatrnost při manipulaci platí pouze pro žárovky halogenové.

MÝTUS Č. 3: V úsporných a LED žárovkách se nachází jedovatá rtuť, která může člověka při poškození žárovky otrávit.

Fakt: LED žárovky žádnou rtuť neobsahují. Úsporné žárovky sice rtuťové páry mají, ale jedná se o stopové množství, člověku by ublížilo pouze požití několikanásobně většího množství.

MÝTUS Č. 4: Světlo z úsporných žárovek je bledé a tlumené.

Fakt: Jak kompaktní úsporné žárovky, tak LED žárovky se vyrábějí v barvě od 2700 Kelvinů (teplé bílé světlo srovnatelné s barvou klasické žárovky).

MÝTUS Č. 5: Úsporné a LED žárovky pomalu nabíhají a trvá příliš dlouho, než začnou svítit na plný výkon.

Fakt: LED žárovky svítí okamžitě bez jakékoliv prodlevy. Novější úsporné kompaktní žárovky jsou vyráběny s tzv. rapid startem, kdy žárovka během 5 sekund dosahuje 60 % výkonu a na 100 % se dostává za 30 sekund.

Přečtěte si
Lubica258
24. 5. 2022 • 05:40

My používáme dlouho už jen led žárovky. Svítí líp a skoro zadarmo oproti bývalým žárovkám, takže se je nemusím bát rozsvítit. Tamty ani nevím, jestli se vůbec dají ještě koupit. Kromě klasických žárovek mám ještě v kuchyni pod horními skříňkami nalepené led pásky, které jsem si objednala z http­s://ww­w.el­fetex­.cz/pr­oduc­ts/svi­tidla­/led-pasky , abych líp viděla na vaření .

Tarpedivan
14. 6. 2019 • 19:13

Musím se přidat. Já už bych také klasické žárovky zpátky nechtěl. Před pár lety, když jsme rekonstruovali dům, tak jsme všude dali LED světla od http­s://ww­w.ren­dl.cz/ a musím říct, že jsou mnohem lepší, než světla s klasickými žárovkami. Nejen, že svítí lépe, ale dokonce i celkem citelně šetří energii.

mrazkova@tiscali.cz
29. 1. 2019 • 02:48

Já také dlouhou dobu patřila mezi zastánkyně klasických žárovek. To ale trvalo jen do té doby, než jsem si domů pořídila bytová svítidla s LED technologií. Ta jsem kupovala tady: https://www.bytova-svitidla.cz/ Ke klasickým zárovkám bych se teď už také nevracela.

ivannavratil386
25. 4. 2018 • 11:27

Poté, co jsem si vyzkoušel LED žárovky bych už ty klasické také doma nechtěl. Příjde mi, že to LED světlo je mnohem příjemnější na oči. I ta jeho barva mi vyhovuje mnohem více. Mimochodem, pokud by někoho zajímaly ty rozdíly mezi klasickými a LED žárovkami, doporučuji kouknout sem: http://www.lighting.philips.cz/vzdelavani/blog-budoucnost-svetla/svetlo-v-domacnosti/rozdily-mezi-tr adicnim-osvetlenim-a-zdroji-s-led-technologii

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.