Válečný zločinec Demjanjuk: Zabil 30 000 lidí! Zemřel na svobodě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Válečný zločinec Demjanjuk: Zabil 30 000 lidí! Zemřel na svobodě!

John Demjanjuk zemřel jako svobodný důchodce.
John Demjanjuk zemřel jako svobodný důchodce. (ČTK/AP)

Nacistický zločinec John Demjanjuk (†91) má na svědomí desetitisíce lidských životů. Během 2. světové války byl dozorcem v koncentračním táboře, kde týral a zabíjel Židy. A přes to všechno se nedočkal spravedlivého trestu – včera zemřel přirozenou smrtí v domově důchodců u německého města Rosenheim.

Narodil se jako Ivan Mykolajovyč Demjanjuk 3. dubna 1920 na ukrajinském venkově. Za 2. světové války »pracoval« v polských vyhlazovacích táborech Treblinka a Sobibor pod přezdívkou Ivan Hrozný.

Jeho úkolem bylo mimo jiné vodit Židy do plynových komor! Jeho rukou jich podle soudních spisů zemřelo až 30 tisíc! Do služeb jednotky SS údajně vstoupil dobrovolně poté, co byl Němci zajat.

V 50. letech se odstěhoval do USA, kde se po získání amerického občanství přejmenoval na Johna Demjanjuka.

Spravedlnost ho ale pomalu doháněla. Za válečné zločiny byl v 80. letech zbaven amerického občanství a vykázán z USA do Izraele, kde ho odsoudili k smrti. Pro nedostatek důkazů byl rozsudek zrušen a on se směl vrátit do USA. V roce 2002 byl ale kvůli dalším obviněním občanství znovu zbaven a o sedm let později byl deportován do Německa, kde byl v roce 2009 odsouzen k pěti letům vězení.

Kvůli vysokému věku a špatnému zdravotnímu stavu směl ale až do odvolání pobývat na svobodě. Loni v červenci byl obviněn ze smrti dalších 5000 lidí, rozsudku se už ale nedožil a zemřel jako svobodný důchodce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.