Karle přestala fungovat kostní dřeň: Krůček od smrti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Karle přestala fungovat kostní dřeň: Krůček od smrti!

Fotografie
Fotografie (internal)

Když je nejhůř, stane se zázrak! Své o tom ví Karla Hašková (37), která před lety onemocněla vážnou poruchou krvetvorby. Jedinou šancí se stala transplantace kostní dřeně. Když k ní ale mělo dojít, dárce si to rozmyslel!

Karlin zdravotní stav byl tehdy tak špatný, že jí lékaři dávali jen poslední měsíce života. Pak se ale našel nový dárce a s ním i nová naděje na život.

Začalo to tak obyčejně. Karle se zničehonic udělaly modřiny a cítila se unavená. K lékaři však nešla, bála se. Pak náhle přestala vidět na jedno oko. Verdikt lékařů byl krutý. Dozvěděla se, že trpí těžkou anémií – její kostní dřeň netvoří dost životně důležitých krvinek.

„Každých čtrnáct dní jsem musela na transfuze krve. Lékaři mě také začali připravovat na to, že transplantace kostní dřeně je nevyhnutelná. Hrozně jsem se bála, ale souhlasila jsem,“ vypráví Karla.

Dny před zákrokem strávila s přítelem, obešla všechna oblíbená místa i kamarády. Vnitřně se loučila, bála se smrti.

Pak přišel šok! „Den před nástupem do nemocnice jsem se dozvěděla, že se transplantace odkládá. Přišlo to v době, kdy mi řekli, že se možná nedožiju Vánoc. Dva dny jsem seděla v kuchyni a plakala. Byl to nejhorší den v mém životě.“

Druhý pokus vyšel

Tehdy při ní ale stáli všichni andělé strážní. Našel se nový dárce, snad až za oceánem! „Myslela jsem na něj. Jaký je? Je to muž, nebo žena? V den zákroku jsem u sebe měla přítele a sestru Elišku. Nechala jsem si na sále pustit svou oblíbenou píseň,“ vzpomíná.

Vše trvalo šest hodin. Pak nastalo dlouhé čekání, zda tělo nové buňky přijme a kostní dřeň začne správně pracovat. „V duchu jsem děkovala dárci a přála si, aby vše bylo v pořádku. Povedlo se. V březnu to bude šest let,“ vzpomíná.

A jak žije dnes? „Vdala jsem se za přítele, který stál při mně. Raduji se z každého dne,“ uzavírá.

6000 nových dárců!

Pro nemocné pacienty jsou často jedinou nadějí na život dárci kostní dřeně. Problematikou dárcovství se zabývá Nadace pro transplantaci kostní dřeně.

„Díky kampani se před Vánocemi přihlásilo 6000 nových dárců. To je 6000 nadějí na nový život,“ raduje se Karla. Více na www.kostnidren.cz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.