Vražda Simony Monyové - Proč Šimůnek tohle kreslí? Psychologové: Je to stesk po mámě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Vražda Simony Monyové - Proč Šimůnek tohle kreslí? Psychologové: Je to stesk po mámě!

Hrob Simony Monyové s obrázky od syna Šimůnka.
Hrob Simony Monyové s obrázky od syna Šimůnka. (pro Aha! – Igor Zehl)

Nešťastný Šimůnek (7). Svou mámu Simonu Monyovou (†44), kterou ubodal jeho vlastní táta Boris Ingr (45), už nikdy neobejme a nikdy jí neřekne »maminko«. Tak jí prvňáček alespoň kreslí obrázky.

Zdánlivě nic neříkající malůvky, ležící na spisovatelčině hrobě, v sobě skrývají zprávu o boji, který dušička malého klučiny svádí. „Nejvíce prokreslená horní část se týká fantazií a duševních myšlenek autora. Jako by byl někde v nebi,“ říká psycholožka Janina Krocková.

Naproti tomu stojí podle ní v kontrastu hranaté čtverce a ostré trojúhelníky. „Je nezvyklé, aby malé dítě kreslilo abstraktní tvary. Většinou kreslí postavičky a děje. Může to být snaha ubránit se tlaku situace. Trojúhelníky bývají symbolem agrese,“ dodává Krocková.

Podle ní ale naopak city pronikají do obrázků v barvách. Šimon využil opět pro malé dítě nezvykle celou škálu pastelových barev od červené, zelené, modré, žluté, oranžové až po fialovou.

„Barvy jsou v konfliktu vůči rozumu. Ještě neodepsal myšlenku na to, aby se mu máma vrátila. Může to být ale také jen projev jeho talentu,“ míní psycholožka.  Proces s Borisem Ingrem bude pokračovat u brněnského soudu ve středu. Lze očekávat závěrečné řeči a možná i rozsudek.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.