Přišlo oteplení: Místo silnic klouzačky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Přišlo oteplení: Místo silnic klouzačky!

O předchozí noci napadlo až 30 cm sněhu. Snímek je z Jablonce n/N.
O předchozí noci napadlo až 30 cm sněhu. Snímek je z Jablonce n/N. (ČTK – R. Petrášek, L. Pavlíček, Z. Němec)

Led, laviny, padající rampouchy – to vše nás bude ohrožovat v nadcházejících dnech. Obrovský skok od arktických mrazů k teplotám nad nulou během jediného týdne má svou stinnou stránku.

Meteorologové varují před náledím, které se bude tvořit do pondělního dopoledne na komunikacích v celém Česku. Ze střech navíc může padat sníh a rampouchy. Bezpečno není ani na horách.

Záchvěv jara

V nadcházejících dnech už přijde malý záchvěv jara. Dnešní odpolední maxima stoupnou ke 3 až 7 °C, zítra ke 2 až 6 °C. „V nížinách a středních polohách bude odtávat sníh, což urychlí i občasný déšť. Sněžit bude pouze na horách. Během nedělního odpoledne a večera budou sněhové srážky i ve vyšších polohách,“ uvedla Dagmar Honsová z Meteopressu. Od pondělí se začne trochu ochlazovat. Denní teploty budou mezi –1 až +3 °C. Do středy bude převážně polojasno beze srážek.

Pozor na laviny

Milovníci zimních sportů by měli v těchto dnech na horách krotit své vášně. Po silných chumelenicích hrozí lavinové nebezpečí. V Krkonoších stouplo už na čtvrtý stupeň z pětibodové škály a v Jeseníkách na třetí. Podle odborníků jsou možnosti túr omezené a měly by se k nim před výpravou vždy vyjádřit experti.

Hrozí povodně

V průběhu nynějšího oteplení se podle Českého hydrometeorologického ústavu mohou objevit tzv. ledové povodně, které na řekách způsobují plovoucí kry. Hladiny stouply například na řece Berounce, zvýšenou pozornost hydrologové věnují Otavě nebo Jizeře u Železného Brodu.

Autor:  vet

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.