Oběti trestných činů: Dostanou více peněz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Oběti trestných činů: Dostanou více peněz!

 (Profimedia.cz)

Vláda včera odklepla zákon o obětech trestných činů, který předložil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Návrh, který musí ještě projednat Sněmovna a Senát, je mimořádně citlivý k obětem trestných činů – třeba i k lidem, které srazí opilý řidič. Podívejte se na všechny detaily!

1. Policisté, státní zástupci a další osoby budou muset respektovat důstojnost oběti a přistupovat k ní zdvořile a šetrně.

2. Oběť bude mít nárok na zastupování zmocněncem a doprovod důvěrníka.

3. Oběť bude moci požádat, aby se při výsleších nemusela setkat s pachatelem.

4. Oběti bude za určitých podmínek náležet bezplatná právní pomoc.

5. Oběť bude moci v jakékoliv fázi vyšetřování požádat o informace. Věznice budou na požádání muset oběť informovat o případném útěku pachatele, jeho propuštění či změnách ve vazbě a případné léčbě.

6. Oběť si bude moci zvolit, zda chce být vyslechnuta osobou stejného, či opačného pohlaví. Uplatnění to nalezne hlavně v případech obětí znásilnění či jiných sexuálních zločinů.

7. Nově budou moci požádat o peněžitou pomoc od státu oběti znásilnění, sexuálního nátlaku, pohlavního zneužití, kuplířství a dalších zločinů v sexuální oblasti, kterým vznikla nemajetková újma. Peníze budou určeny na odbornou psychoterapii, fyzioterapii a jinou odbornou pomoc maximálně do 50 tisíc korun.

8. Zvýší se paušální částka vyplácená obětem, kterým vznikla škoda na zdraví, a to z 25 tisíc korun na 50 tisíc korun. Celková vyplacená částka nyní nesmí přesáhnout 150 tisíc korun, podle návrhu zákona by to mělo být až 200 tisíc korun.

9. Stejným způsobem jako v předchozím bodě se zvýší prvotní náhrada škody pozůstalým po obětech vraždy a zločinů s následkem smrti. Okruh pozůstalých se rozšíří i na sourozence. Podmínkou je, aby s obětí v době její smrti žili v domácnosti nebo jim oběť byla povinna poskytovat výživu.

10. Výnos z trestné činnosti zločince by nemusel připadat státu, nýbrž oběti. Rozhodne o tom ale až diskuse v Poslanecké sněmovně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.