Sloužila jsem u Hitlera! Uplynulo deset let od smrti osobní sekretářky největší zrůdy v dějinách! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Sloužila jsem u Hitlera! Uplynulo deset let od smrti osobní sekretářky největší zrůdy v dějinách!

Osobní sekretářka Adolfa Hitlera pouhý rok před smrtí v roce 2002.
Osobní sekretářka Adolfa Hitlera pouhý rok před smrtí v roce 2002. (Profimedia.cz, ara)

V pátek 10. února jsme si mohli připomenout ne úplně známé, možná však o to zajímavější výročí. Před deseti lety zemřela žena, která byla tři roky osobní asistentkou jedné z největších stvůr dějin – nacistického vůdce Adolfa Hitlera (+56).

Traudl Jungeová (+81) s Hitlerem strávila i jeho poslední chvíle. Napsala o tom knihu, podle níž byl natočen slavný film Pád třetí říše. Jaká byla a proč sloužila zrůdě jménem Hitler?

Chtěla být baletkou

Traudl Jungeové, jejíž pravé jméno bylo Gertraud Humpsová, byla poslední a zároveň nejmladší Hitlerovou sekretářkou. V roce 1945, o němž film Pád třetí říše pojednává, jí bylo pouhých 25 let.

Narodila se v roce 1920 v Bavorsku – v místě, kde se v podstatě zrodily nacistické ideje. Rodiči byli poručík v záloze a pivovarský sládek Max s manželkou Hildegard. Otec nikdy nepřekousl, že Německo odešlo poražené z první světové války, ve které sloužil. Dceru vychovával tak, aby byla přesvědčená o velikosti a nepřekonatelnosti Německa. Jako malá ovšem Traudl toužila po kariéře primabaleríny.

Kariéra sekretářky

Na počátku čtyřicátých let – v době, kdy začínala zuřit druhá světová válka – se Traudl nechala zaměstnat v berlínské centrále Hitlerovy Národně socialistické německé dělnické strany (NSDAP). V roce 1942 povýšila a stala se přímo osobní sekretářkou Adolfa Hitlera.

„Bylo mi dvaadvacet, o politice jsem nevěděla vůbec nic, nezajímalo mě to. Až po válce jsem si naplno uvědomila, že jsem pracovala pro největšího zločince, jaký kdy žil,“ vzpomínala po letech v pamětech.

„Přiznávám, Adolf Hitler mě fascinoval. Byl to příjemný a otcovský šéf. Záměrně jsem ignorovala všechny varovné hlasy uvnitř mé hlavy a těšila se z jeho přítomnosti až do hořkého konce.“

Když jí například diktoval své projevy, mluvil velmi tiše. A ona mu často vůbec nerozuměla. Ve své kanceláři si udržoval teplotu pouhých jedenácti stupňů Celsia, nepil, nekouřil a nosil neustále černé kalhoty, dvouřadové šedé sako, bílou košili a černou kravatu. „Byl vegetarián, jedl velmi střídmě,“ popisovala největší bestii historie Traudl.

Svědkyně jeho smrti

Traudl strávila s Hitlerem v berlínském bunkru doslova poslední vteřiny jeho života. Den a půl před vůdcovou sebevraždou 30. dubna 1945 to byla právě ona, komu nadiktoval osobní i politickou závěť. Do poslední chvíle si hrála i se šesti dětmi Josepha Goebbelse těsně před tím, než je jejich vlastní matka zavraždila. Jedno z posledních rozloučení před sebevraždou věnoval Hitler právě Trudl.

„Když vyšel ze svého pokoje a pomalu se blížil k nám, vypadal ještě shrbenější než kdykoliv předtím. Když mi potřásl rukou, podíval se přímo na mě, ale věděla jsem, že mě nevidí. Pravou ruku měl teplou. Zdálo se, že je tisíce kilometrů daleko. Zašeptal nějaká slova, která jsem nedokázala rozluštit. Už nikdy se nedozvím, jaká poslední slova nám adresoval.“

Traudl opustila berlínský bunkr 1. Května. Byla zadržena sovětskými vojáky a skončila v zajateckém táboře. Poválečný Mezinárodní vojenský tribunál v Norimberku ji osvobodil jako »mladistvou přisluhovačku moci«, která žádnou vinu nenese. Podařilo se jí dostat do americké okupační zóny, odkud uprchla do Austrálie, kde se po ní na příští desítky let slehla zem.

Návrat na scénu

Objevila se sice v několika dokumentech týkajících se posledních chvil Hitlera, ale opravdu známou se stala až v roce 2002. Tehdy se, po 57 letech, rozhodla, že zveřejní své zápisky z konce války. Vydala knihu, která u nás vyšla pod názvem Do posledního okamžiku. Právě tato kniha posloužila jako námět pro film z roku 2004 Pád třetí říše. Toho už se ale Jungeová nedožila. Ve věku 81 let zemřela na rakovinu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.