Otestujte se, jste-li na svůj věk dostatečně fit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Otestujte se, jste-li na svůj věk dostatečně fit!

Mnohé zrakové neduhy se dají včas léčit, stačí jen nepodceňovat první příznaky.
Mnohé zrakové neduhy se dají včas léčit, stačí jen nepodceňovat první příznaky. (Profimedia.cz, ara)

Známe to každý. Dny, kdy se cítíme pod psa a nejméně o dvacet let starší. Dost často se dá problém vyřešit jednoduše tím, že se pořádně vyspíme. Jenže tak jednoduché to přece jenom není.

Jednotlivé části lidského těla mohou stárnout různě a daleko rychleji, než je běžné, a obvykle bez předchozího varování. Jak ale poznat, že něco ve vašem těle není v pořádku?

Lékařští experti radí, jaké problémy jsou v dané věkové kategorii normální a které symptomy už nám prozrazují, že je něco v nepořádku. Seriál Aha! vám dává možnost porovnat skutečnou kondici s reálným věkem. Dnes se podíváme na zrak.

Váš věk je 30 – 50 let

✔ Co je normální

Od 45 let vám dělá problémy přečíst drobná písmenka, potřebujete více světla.

✘ Co už ne

Vidíte zakaleně, zorné pole se zužuje (jako byste se dívali v tunelu). Neschopnost přečíst drobnější písmenka je příznakem vetchozrakosti, ke které dochází, když čočky začínají ztrácet pružnost. Zakalený pohled může signalizovat šedý zákal, který se normálně objevuje až v 70 letech, ale někteří lidé, zejména cukrovkáři, jím mohou trpět už v 50 letech. Zelený zákal (poškození očního nervu, které způsobuje zúžení zorného pole), je nejčastější v 70 letech.

Jak vrátit čas

Přestaňte kouřit. Cigarety uspíší většinu očních problémů, zejména šedý zákal.

Váš věk je 50 – 70 let

✔ Co je normální

Zastřený, kalný zrak jako přes film. Vidíte tu a tam tečky. Čočky se zbarvují dožluta či dohněda.

✘ Co už ne

Náhle vidíte skvrny, rovné linie se »křiví «. V tomto období se člověk nejčastěji stává diabetikem, v důsledku čehož můžete například vidět skvrnitě. Vidíte-li rovné věci pokřiveně, je to znak makulární degenerace, která souvisí s věkem, obvykle se vyskytuje v sedmdesáti, a může způsobit bohužel i slepotu.

Jak vrátit čas

Zakryjte si oko a tím zbývajícím zkontrolujte, zda vidíte přímé kolmé linie. Pokud tomu tak není, ihned vyhledejte lékaře. V raném stadiu makulární degenerace lze zastavit vývoj této choroby. Zkontrolujte příjem tuků a ujistěte se, zda přijímáte dostatek omega-3 mastných kyselin. Ty podle australských vědců výrazně snižují propuknutí makulární degenerace.

Váš věk je 70 a více let

✔ Co je normální

Máte lehce zamlžené vidění, trpíte suchýma nebo naopak vlhkýma očima.

✘ Co už ne

Vidíte zkrouceně. Šedým zákalem trpí v tomto věku téměř polovina lidí.

Jak vrátit čas

Navštivte očního specialistu, který vám zrak důkladně vyšetří.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.