8 otázek k novému zákonu - Nemusíte nutně k soudu! Pomůže vám mediátor! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

8 otázek k novému zákonu - Nemusíte nutně k soudu! Pomůže vám mediátor!

Mediátor bude moci uklidnit i rozvodové vášně.
Mediátor bude moci uklidnit i rozvodové vášně. (Profimedia.cz)

Ve Sněmovně včera schválili přelomový návrh zákona o mediaci, který má umožnit urovnávat mimosoudní cestou nejen trestní, ale nyní i civilní a rodinné spory. Místo praní »špinavého prádla« před soudcem můžete vyřešit v mnohem kratší době svůj problém s tzv. mediátorem.

V praxi to bude znamenat, že kvůli některým sporům, například při rozvodu, se nebudete muset stresovat v soudní síni, ostří konfliktu otupí zkušený profesionál. A za jeho dohledu pak případně podepíšete kompromisní dohodu.

I když u nás už mediační služby existují, zatím si nezískaly potřebnou vážnost. To by měl zákon, který v nejbližší době posvětí Senát a následně prezident, změnit. V zemích, kde podobná instituce funguje už dlouho, až 8 z 10 případů skončí přijatelnou dohodou obou stran.

Co je mediace?

Jde o řešení sporu za pomoci třetí, neutrální strany – mediátora, který pomáhá ke smírnému vyřešení. Výsledkem má být oboustrannně přijatelná dohoda. Nebude to sice zadarmo, ale vyjde to levněji než soud.

Komu může pomoci?

Účastníkům jakéhokoliv sporu, u něhož není vyloučeno řešení smírem nebo dohodou. Může se tedy jednat o pracovní, sousedské spory, ale také třeba hádky v době rozvodu, kdy se lidé přou o majetek či třeba výchovu dítěte.

Kde mohu mediátory hledat?

Obraťte se na Asociaci mediátorů ČR (tel. 251 553 461, 603 508 959), tam vám poradí. Zároveň může mediaci nařídit soud, pokud už bylo zahájeno řízení.

Na kolik to vyjde?

Za hodinu se platí obvykle 1000 korun, každá strana zaplatí polovinu.

Jak dlouho to trvá?

Sezení bývá tříhodinové, protože za kratší čas se nestačí vše říct a pak hledat návrhy na řešení. Průměrně bývá napětí uklidněno po třech schůzkách. U soudu se naopak např. rozvod táhne několik měsíců.

Jaké výhody to přinese?

Mediace je časově a ekonomicky úsporná, protože probíhá bez dlouhých čekacích lhůt a zbytečných nákladů, nepodporuje atmosféru: buď já, nebo on. Důvěrné věci zůstávají jen mezi účastníky sporu.

Co bude obsahovat dohoda?

Bude písemná a měla by zahrnovat konkrétní postupy řešení, rozdělení odpovědnosti, úkolů a sankcí za nedodržení.

Jak dlouho se dohodou zabývá soud?

Pokud je mediátor advokátem, půjde to bez soudu. Jestliže jím není, soud dohodu bude muset posvětit do týdne.

Autor:  ex

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.