Voda děsí víc a víc - KDY UŽ TO SKONČÍ? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Voda děsí víc a víc - KDY UŽ TO SKONČÍ?

Voják David Richter pomáhal lidem ve Veselí nad Lužnicí, kde starosta vyhlásil nucenou evakuaci šesti ulic.
Voják David Richter pomáhal lidem ve Veselí nad Lužnicí, kde starosta vyhlásil nucenou evakuaci šesti ulic. (: ČTK)

PRAHA – Vodní živel se stará o pěkné drama. Tisíce lidí v České republice s napětím očekávají, kam až se vody z rozbouřených řek dostanou.

Vodní živel se stará o pěkné drama. Tisíce lidí v České republice s napětím očekávají, kam až se vody z rozbouřených řek dostanou. V rozvodněné řece na Šumpersku zemřel padesátiletý muž. Obyvatelé zatopených míst jsou vyzýváni k evakuaci. Většinou nedobrovolně opouštějí svá bydliště. Bojí se totiž nejen divého živlu, ale i zločinu: Teď je totiž na řadě rabování!

● Přívaly vody si zřejmě vyžádaly další oběť. Tělo padesátiletého bezdomovce vydala v Zábřehu na Šumpersku rozvodněná Moravská Sázava.
● Obří jezero nadále ohrožuje obyvatele Jevišovky na Břeclavsku a nedalekých Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku. Hladina v něm stále stoupá. V kritických místech se stavěly a zpevňovaly hráze.
● Hladina Lužnice a Nežárky, která zaplavuje stovky domů ve Veselí nad Lužnicí, stále stoupá. Starosta Veselí Petr Hynek včera vyhlásil nucenou evakuaci šesti ulic.
● V Ústeckém kraji zaplavila voda další silnice na Litoměřicku a Děčínsku. Další noc mimo domov strávili obyvatelé Hřenska, kde voda zaplavila téměř celou obec. Evakuováni jsou také obyvatelé Žalhostic a Křešic na Litoměřicku, a také lidé z Veslařské ulice a Střekovského nábřeží v Ústí. Několik občanů narychlo opouštělo byty v Děčíně.
● Voda obklíčila domy i v Českých Kopistech u Terezína.
● Řeka Morava v Mohelnici zatopila už tři ze čtyř vrtů, které obce zásobují pitnou vodou. Obec je odkázána na vodu z cisteren.
● Pohořelicích na Břeclavsku začala včera odpoledne evakuace asi 400 lidí. Týká se části Chaloupky, která je nejníže položeným místem obce. Včera večer kulminovala řeka Jihlava.
● Na rozbouřené Svatavě u Kraslic na Sokolovsku se převrhl raft se sedmi mladými muži. Hasiči znovu varovali lidi, aby v touze po dobrodružství a adrenalinovém zážitku nesjížděli rozvodněné řeky.
● Olomouc večer připravovala evakuaci dalších 2500 obyvatel z okolí řeky Moravy. Voda odřízla od světa město Litovel, průjezdná je jen jedna silnice. Motoristé v Olomouckém kraji musejí kvůli povodním počítat s dopravními problémy. Uzavřeno je zhruba 20 silnic druhé a třetí třídy.
● Vysoký průtok má stále řeka Jihlava na Třebíčsku. V obci Číchov voda strhla betonový most. Potíže mají také obce podél řeky Sázavy na Havlíčkobrodsku. V obou okresech jsou pod vodou i části několika komunikací.
● Hřebčín v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku je zcela v sevření vody z rozbouřené řeky Moravy. Ve stáji je uvězněno 50 zvířat, z toho deset vysoce březích klisen.
● Rychlé tání a silné deště způsobily rozsáhlý sesuv půdy u Hřebečského tunelu na silnici z Litomyšle do Moravské Třebové. Silnice byla zasypaná v úseku asi 30 metrů. Po posunu svahu je ohroženo parkoviště a rodinný dům na svahu.
● V Praze se zvýšil průtok Vltavy. Upouštět musela Orlická přehrada, podle odhadů městem protékalo maximálně 1460-1500 kubíků za sekundu.
● Na Janáčkově nábřeží v Praze včera hodinu po půlnoci přistihla policie dva muže, kteří se pokusili rozebrat protipovodňové zábrany. Jednoho z nich ve věku 23 let strážníci zadrželi. Dopustil se trestného činu obecného ohrožení.
● Hejtman Středočeského kraje Petr Bendl vyhlásil včera odpoledne stav nebezpečí v šestnácti oblastech. Evakuováno by mohlo být až dva tisíce lidí.
● Osmileté dítě tahali hasiči z hromady bahna na staveništi v Ostravě. Chlapec si hrál na kopci rozmoklé hlíny, která náhle povolila a kluka uvěznila. Podchlazený skončil v nemocnici.
● Obyvatele ohrožují rybníky, které jsou přeplněny vodou. Hráz praskla u menšího rybníka v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, nikdo nebyl zraněn.

Pršet bude dál…

PRAHA (tm) – Už zase bude pršet! Naštěstí ale ne celý den a v jednom kuse. „Dnes na celém území čekáme přeháňky. Teploty přes den budou mezi 13 a 17 °C,“ říká meteoroložka Milena Ferebauerová. A dokonce se už objevily i první letošní bouřky. „První se vyskytly v pátek a místy budou i dnes,“ potvrzuje meteoroložka. Možné ustání dešťů neslibují předpovědní mapy ani na začátek týdne. „V pondělí a úterý bude oblačno s přeháňkami. Během pondělí se začne ochlazovat, noční teploty klesnou na tři až minus jeden stupeň, a denní od sedmi do jedenácti,“ předpovídá Ferebauerová s tím, že na horách začne opět sněžit.

Hádka kvůli záplavám

ÚSTÍ NAD LABEM (pol) – Hádka kvůli záplavám. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) napadl vedení ústecké radnice, že nezvládalo situaci při budování protipovodňových zábran ve městě. Právě Ústí nad Labem je v současné chvíli jedno z nejpostiženějších měst republiky. Primátor města Petr Gandalovič (ODS) však premiéra vyzval k omluvě. „Jeho prohlášení, to je politický hyenismus,“ uvedl Gandalovič. Hádka má příchuť předvolební kampaně. Paroubek s Gandalovičem jsou hlavní soupeři v červnových parlamentních volbách. Vedou totiž kandidátky svých stran v ústeckém kraji. Snaží se tak na svoji stranu získat co nejvíce voličů.

Vláda schválí pomoc

PRAHA (ČTK) – Dnes večer se kvůli povodňové situaci znovu mimořádně sejde vláda. Ministři kvůli velké vodě výjimečně zasedli i ve čtvrtek, kdy uvolnili na pomoc zasaženým obcím 380 milionů korun a rozhodli o nasazení dalších 1000 vojáků. Peníze půjdou například na nákup mobilních obydlí či na rekonstrukce cest. Ministerstvo pro místní rozvoj má navíc vládě předložit nařízení, které se bude týkat půjček na rekonstrukce bydlení po povodních. Lidé budou mít nárok na 150 000 korun s dvouprocentním úrokem. Úlevy mají dostat i podnikatelé – obdrží záruky na úvěr do výše 10 milionů korun s dvouprocentním úročením.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.