Návod Aha!: Jak nepropadnout lichvářům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Návod Aha!: Jak nepropadnout lichvářům!

.
(Profimedia.cz, ara)

V lichvě nejde jen o půjčku s vysokým úrokem. Lichvář se zároveň toho, kdo si od něj půjčuje, snaží přelstít anebo využít jeho těžké situace.

Tito zloduši se pokusili na lidech vyřádit právě v průběhu uplynulého měsíce, kdy sociálně slabším kvůli novému systému vyplácení dávek v hmotné nouzi chodily peníze o týdny později než obvykle.

Nejen pro ně, ale pro všechny, kteří si potřebují půjčit, proto Aha! ve spolupráci s Davidem Šmejkalem z Poradny při finanční tísni připravilo několik rad.

Na tohle pozor!

Nesjednávejte si půjčky u méně seriózních malých poskytovatelů. Ty poznáte podle drobné tištěné inzerce v rámečcích. Velká část z nich vydělává na horentních úrocích.

Vyvarujte se firem či osob, které se dají nazvat lichváři. Poznáte je tak, že po vás budou chtít moc vysoké zajištění (nemovitost, auto). Půjdou po vás navíc dlouhými a nesrozumitelnými smlouvami, díky nimž můžete nevědomky skončit v exekuci.

Jak ušetřit

Aby na půjčky vůbec dojít nemuselo, je dobré si vytvářet drobné finanční rezervy třeba ve výši 20 procent měsíčního příjmu. Aha! vám prozradí, jak ušetřit i s minimálními příjmy.

1. Zbavte se zlozvyků (kouření, alkohol...).

2. Promyslete si náklady na zábavu a komunikaci. Zvažte třeba, jestli není váš paušál u mobilního operátor příliš vysoký a jestli nevystačíte s nižším.

3. Bydlíte sami v dvoupokojovém bytě? Přestěhujte se do menšího. Ušetříte za nájem i energie.

4. Přemýšlejte o brigádě k vašemu tradičnímu pracovnímu úvazku.

5. Zaangažujte rodinu. Máte děti, kterým je nad 15 let? Mohou přispět do rozpočtu anebo si vydělat na kapesné brigádou.

Jste v tíživé situaci a chcete pomoc experta?

Zavolejte do Poradny při finanční tísni na číslo 800 722 722. Každé pondělí mezi 8.30 a 12 a pak mezi 13 a 17.30 sem můžete volat zdarma.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.