Velký rádce Aha!: 10 otázek a odpovědío nových občankách! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Velký rádce Aha!: 10 otázek a odpovědío nových občankách!

 (MV ČR)

Končí vám platnost občanky, měníte trvalé bydliště? Oženili jste se, nebo pojedete s dítětem do zahraničí? Potom si připravte pevné nervy! Od začátku roku totiž musíte žádat o zcela nový typ občanského průkazu.

Je to malá plastová kartička velikosti platební karty, vydávání ale provázejí zmatky. Existují například dva tipy – s čipem, nebo bez něj. Jenže o který žádat? A nebudou chybět údaje, které se už na občanku nezapisují, např. při zdravotních problémech? Podívejte se na velký přehled Aha!.

Kdy potřebuji novou občanku?

Dosavadní průkazy totožnosti platí až do data, které je na nich uvedeno. Nové občanky se vydávají při dosažení věku 15 let, změně rodinného stavu, trvalého bydliště, podoby a v některých dalších případech. Pozor! Nově je mohou mít i malé děti, protože od 26. června nebudou moci cestovat do ciziny bez vlastního dokladu. Občanka bude stačit pro cesty po EU.

Kde mám o občanku zažádat?

Požádat o občanský průkaz lze pouze na úřadě obce s rozšířenou působností. Žádost se vyřizuje obdobným způsobem jako žádost o cestovní pas. K podání již není nutné přiložit fotografii – ta bude pořízena úřednicí přímo při podání. Na vyřízení má úřad měsíc.

Jsem nemohoucí, musím na úřad?

Nemusíte. Úředníci vyjedou kvůli občanskému průkazu za tím, kdo je ve výkonu vazby, trestu odnětí svobody, zabezpečovací detenci, v soudem nařízeném ústavním léčení, ústavní výchově, ochranné výchově nebo má dlouhodobé závažné zdravotní potíže.

Mám žádat o občanku s čipem?

Zažádejte o standardní občanku, čip je zbytečně drahý a nevyužijete ho. Můžete si na něj nahrát pouze elektronický podpis. Do budoucna se sice počítá s tím, že se na čip přesune např. řidičák, zbrojní průkaz nebo kartička pojišťovny, to je ale hudba budoucnosti.

Kolik mě to bude stát?

Nic neplatíte, pokud je občanka vydána z důvodu změny zapsaných údajů. Bezplatné je i vydání po dovršení 15 let věku nebo po uplynutí doby platnosti. Při ztrátě, odcizení, poškození, zaplatíte 100 Kč, při vydání průkazu malému dítěti 50 Kč. Za průkaz s čipem si pak připlatíte 500 Kč.

Co občanka obsahuje?

Obě verze nového občanského průkazu obsahují fotografii, jméno, příjmení, pohlaví, státní občanství, datum a místo narození. Mezi volitelné údaje patří rodinný stav (či registrované partnerství), omezení právní způsobilosti a titul. Od roku 2017 bude volitelným údajem také trvalý pobyt, o tři roky později má zmizet i rodné číslo.

Kde na mě mohou číhat problémy?

Neboť z občanek standardně zmizí některé údaje, čekejte problémy v nemocnicích i v bankách; nejsou na změnu připraveny. Pokud např. leží v nemocnici vaše žena a vy chcete znát její zdravotní stav, už vám nestačí jen občanka, musíte předložit i oddací list. Lékaři totiž kvůli chybějícím údajům nepoznají, že jste manželé. Komplikovanější bude třeba i uzavírání úvěrů v bance, kde bude třeba rodinný stav také doložit.

Co znamená termín BOK?

Takzvaný BOK (bezpečnostní osobní kód) si musíte zvolit při převzetí občanky. Jde o nový bezpečnostní prvek. Pokud kdykoli poté na úřadě předložíte občanku, zadáním kódu (4 až 10 číslic) provedete ověření, že doklad je skutečně váš. Pokud se při zadávání třikrát spletete, občanka se zablokuje. Odblokování provádí za 100 korun obecní úřad.

Jak je pamatováno na staré lidi?

Zkušenosti ukazují, že např. lidé v domovech důchodců nejsou schopni bezpečnostní kód při převzetí průkazů zadat. Ministerstvo proto připravuje novelu, díky níž už nebude převzetí vázáno na zadání kódu ze zdravotních důvodů. Do té doby musí úředníci přimhouřit oči a kód zadá například rodinný příslušník. Čímž ale ztrácí smysl...

Kdy se situace kolem občanek vyjasní?

Časem by měl začít fungovat nový registr obyvatel, který bude s občanskými průkazy úzce propojen. Bude tak stačit zadat číslo občanky a např. policisté o vás budou vědět vše, aniž by to bylo na plastové kartičce zaneseno. Postupy si mezi tím stanoví i nemocnice, banky nebo třeba poštovní doručovatelé

Přečtěte si
212809
6. 2. 2012 • 17:22

Souhlas s "genicon", už jsem to absolvovala a všechno proběhlo OK. A pro "zadnice" - pokud si pořídíte občanku se základními údaji o Vás (jméno, bydiště, narození..), pak žádné prokazování nehrozí a je jen na Vás, jaký typ OP si pořídíte. A ten PIN je celkem šikovnej (stačí čtyřmísnej), protože kdyby Vám OP někdo ukradl, pak např. ve spořce si ani neškrtne. Takže opravdu žádné problémy.

zadnice
6. 2. 2012 • 15:35

Problémy jsou v tzv. dalšího používání a prokazování.

genicon
6. 2. 2012 • 15:16

Nechápu, proč bych si měl připravovat pevné nervy ?? Z celého článku jsem pochopil, že stačí, abych si o novou občanku včas a důvodně požádal na příslušném úřadě a tentýž úřad mi můj nový OP vydá, jakmile bude hotový. Nevidím na tom nic nervy drásajícího. Dokonce ani fotky si už nebudu muset sám pořizovat, tak kde je podle Aha! problém ?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.