Otestujte se, jste-li na svůj věk dostatečně fit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Otestujte se, jste-li na svůj věk dostatečně fit!

Potížím se sluchem se po 70. roce nevyhnou téměř dvě třetiny lidí.
Potížím se sluchem se po 70. roce nevyhnou téměř dvě třetiny lidí. (Profimedia.cz)

Známe to každý. Dny, kdy se cítíme pod psa a nejméně o dvacet let starší. Dost často se dá problém vyřešit jednoduše tím, že se pořádně vyspíme. Jenže tak jednoduché to přece jen není.

Jednotlivé části lidského těla mohou stárnout různě a daleko rychleji, než je běžné, a obvykle bez předchozího varování. Jak ale poznat, že něco ve vašem těle není v pořádku?

Lékařští experti radí, jaké problémy jsou v dané věkové kategorii normální a co už jsou symptomy, které prozrazují, že je něco v nepořádku. Seriál Aha! vám dává možnost porovnat skutečnou kondici s reálným věkem.

Váš věk je 30 – 50 let

✔ Co je normální

Nerozumíte řeči v místnosti, kde jeden překřikuje druhého.

✘ Co už ne

Dělá vám problémy pochytit konverzaci v restauraci, připadá vám, že ostatní mumlají. Neslyšíte některé hlásky. Hůř rozumíte ženám s vysokým hlasem či dětem. Ztrátu sluchu provází úbytek drobných ochlupených buněk ve vnitřním uchu, do jisté míry může být dědičná, ovlivňuje ji pobyt na hlučných místech či kouření. Závažné problémy se sluchem by ale neměly nastat před 55. rokem.

Jak vrátit čas

Jednou z příčin předčasného zhoršení sluchu je poslech hlasité hudby, proto se vyplatí investovat do sluchátek, která eliminují ruchy, takže si hudbu nemusíte pouštět tak nahlas.

Váš věk je 50 a více let

✔ Co je normální

Neslyšíte, co vám kdo říká, zejména na hlučných místech. Mladí vás často peskují, že máte televizi příliš nahlas.

✘ Co už ne

Hukot v uších, v rušném prostředí téměř neslyšíte. Sluch se zhoršuje kolem 55. roku, v 70 letech slyší hůř už sedmdesát procent lidí. Pokud ale slyšíte špatně jen na jedno ucho, hučí vám v něm a je vám často na zvracení, tak pozor! Může to být znakem nádoru ve vnitřním uchu, raději navštivte lékaře.

Jak vrátit čas

Zhoršování sluchu souvisejícímu s věkem se bohužel nedá předejít. Pokud neslyšíte, investujte do naslouchátka.

Autor:  šum

Přečtěte si
vilaamalka
6. 2. 2012 • 11:37

nevím kdo to vymýšlí. Když má někdo problém tak ví kde ordinuje ušní lékař. Pořád jen strašíte lidi s nádorem a přitom možná jen stačí ucho propláchnout.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.