Reportéři deníku Aha! vyrazili přenocovat na Jizerku: Naměřili jsme –31 °C! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Reportéři deníku Aha! vyrazili přenocovat na Jizerku: Naměřili jsme –31 °C!

Osada je kompletně pod sněhem.
Osada je kompletně pod sněhem. (Aha! – Martin Přibyl)

Třeskutý mráz ze Sibiře je tady a v plné síle! Vydali jsme se proto přenocovat na nejchladnějších místo v celém Česku, abychom ulovili co možná nejnižší teplotu. Mrazová kotlina osady Jizerka v Jizerských horách vykazuje ve statistikách dlouhodobě úplně nejnižší teploty.

A Jizerka nezklamala – do tváří nás štípal 31stupňový mráz! Nikde v Česku nenaměřili míň… Dá se v takové kose přežít několik hodin? A jak se v takové zimě chovají běžné předměty?

Na pomoc jsme si vzali předpověď meteorologů, kteří nám slibovali, že máme 95procentní šanci, že se nám v noci na čtvrtek podaří naměřit na Jizerce teploty pod –30 stupňů. A tak jsme se ocitli uprostřed sněhového sevření v osadě, na jednom z nejchladnějších míst v republice.

Teplotní čidlo připojené k počítači a venkovní teploměr pro kontrolu výsledků brzy ukázaly, proč se i pod několika vrstvami poctivého zimního oblečení chvějeme jako osiky. V 5.30 hodin teplota klesla na neuvěřitelných –30,94 °C. Je to výsledek takřka totožný s tím, který opsali místní z měřicí stanice umístěné na Velké Jizerské louce: tam bylo –31,1 °C.

Oficiální měřák Českého hydrometeorologického ústavu na Jizerce přitom ukazoval »jen« –21 °C. „Já se obávám, že údaje z Velké jizerské louky neznačí teplotu ve dvou metrech nad zemí, jak by měly, ale víceméně přízemní teplotu na sněhové pokrývce, vzhledem k tomu, kolik sněhu tam je,“ okomentoval rozdíl meteorolog ČHMÚ Martin Novák.

V noci na dnešek prý ale takřka jistě všechny přístroje vykážou ještě nižší hodnoty! „Na Jizerce byl ve čtvrtek ráno poměrně vlhký vzduch, který znemožňoval mrazům klesnout až k zemi,“ vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

»Indián z Jizerky« Jaroslav Šulc: To není žádný mráz!

Jen pár metrů pod naším pozorovacím táborem stojí horský penzion, který je vybavený digitální měřicí stanicí.

„Během uplynulé noci se mi podařilo naměřit –27 °C, mám automatickou měřicí stanici, která mi vždy ukazuje nejnižší naměřenou teplotu za celou noc,“ řekl Aha! Jaroslav Šulc řečený »Indián« z penzionu Stará pila, který na Jizerce dlouhodobě žije.

„Zatím myslím, že ještě není tak zle. Je únor, tak se není co divit, že je chladno. Ale až bude minus čtyřicet, to teprve uvidíme, co zima dokáže! Tohle je zatím nic, dokonce ani nemůžu říct, že bych nějak víc topil…,“ říká s úsměvem Šulc.

Takhle jsme to prožívali: V mraze je všechno jinak!

❅ Nejnižší teploty lze naměřit ve dvou časových pásmech, od 4.30 do 5.30 ráno a kolem 7.20 hodin, těsně před východem slunce.

❅ Při teplotách pod –20 °C dostává při chůzi sníh úplně jiný zvuk, zní spíše jako tříštící se tenké sklo.

❅ Jakýkoliv drát při těchto teplotách má blízko ke zlomení, jednak za to může ztuhlá bužírka, jednak kov při nízkých teplotách křehne.

❅ Pokud jste pořádně nabalení, každý pohyb je nemotorný, namáhavější a pomalejší a  s tím je dobré počítat.

❅ Šála na puse zachycuje vodní páry z dechu, jenže ty vzápětí mrznou. Je proto dobré mít mezi ústy a šálou ještě nějaký další materiál (např. roušku).

❅ Mráz najde i tu nejmenší skulinku ve vašem oblečení, je proto dobré dbát zejména na hlavu a končetiny a do zimní obuvi vzít termoponožky (nebo dvoje obyčejné).

❅ Rapidně se snižuje odolnost veškeré techniky, výdrž baterií klesá až o 90 procent! Nefungují ani displeje mobilů, tekuté krystaly v nich zamrzají.

❅ Mobilní telefony ničí také kondenzace vody při rychlém přechodu mezi chladným a teplým prostředím.

❅ Nejvíc však v zimě trpí harddisky v počítačích, přehrávačích, či externích pouzdrech. Dokonce se vám na ně nemusí uložit data. Pod nulu vychladlý disk je vhodné spustit až po půlhodinovém zahřívání v místech s pokojovou teplotou. Paměťovým kartám mráz nijak nevadí.

❅ Počítejte, že vám může zamrznout transfokátor kamery či fotoaparátu, neboť v něm zatuhne olej.

❅ V autě vám může zamrznout nafta. Běžně prodávaná zimní motorová nafta by měla odolat teplotám do minus 20 °C, na pár desítkách čerpacích stanic v ČR mají dokonce i tzv. arktickou naftu. Když ji ale v dosahu nemáte, kupte si aspoň plechovku aditiva Vif (snižuje bod tuhnutí) a dávejte odměrku (20 ml) na každých 10 litrů nafty.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.