Brigádníci, »dohodáři«, zaměstnanci na dobu určitou, POZOR! Musíte na vstupní prohlídku! A zaplatíte si jí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Brigádníci, »dohodáři«, zaměstnanci na dobu určitou, POZOR! Musíte na vstupní prohlídku! A zaplatíte si jí!

Povinná zdravotní prohlídka – další komplikace pro ty, kteří hledají práci.
Povinná zdravotní prohlídka – další komplikace pro ty, kteří hledají práci. (Profimedia.cz)

Nepříjemnou novinku pro brigádníky a sezonní zaměstnance přináší nový zákon o specifi ckých zdravotních službách. Podle něj už od dubna musíte před každým podpisem pracovní smlouvy absolvovat vstupní lékařskou prohlídku. A pozor! Snadno se může stát, že si ji zaplatíte z vlastní kapsy.

„Povinné budou vstupní lékařské prohlídky před vznikem jakéhokoliv pracovněprávního vztahu,“ potvrdil Petr Sulek z ministerstva práce.

Lékaře si přitom budou lidé platit sami, klidně několikrát za rok. „Mám smlouvu vždy na půl roku. Takhle často teď budu tedy muset na prohlídku,“ zoufá si například účetní Jana Dvořáková.

Podle zákona má náklady firma vrátit, přesto hrozí, že pětistovku (tolik prohlídka stojí nejčastěji) už neuvidíte. Zákon totiž umožňuje dohodu se zaměstnancem, z níž vlastně může vyplynout, že kontrolu nezaplatí. Podle právníků bude tato formulace často součástí nově podepisovaných smluv.

K lékaři musíte, podepisujete-li:

➤Pracovní poměr na dobu neurčitou

➤Pracovní poměr na dobu určitou

➤Dohodu o pracovní činnosti

➤Dohodu o provedení práce

Co hrozí zaměstnavateli

Firmě, která by bez prohlídky přijala nového zaměstnance, brigádníka či sezonního pracovníka, by hrozila až dvoumilionová pokuta. Podle zákona jste bez ní totiž zdravotně nezpůsobilí.

Přečtěte si
illis
4. 2. 2012 • 12:57

už se to přehání s tou velkou péčí lékařům, aby se měli dobře. Lékaři, ti se měli vždycky dobře, za každého režimu, ale také byli nejvíc halasní, když šlo o peníze. Velmi dobře jsou na tom zubaři, ale i ostatní. Skupují nemovitosti, nakupují auta, a ne zrovna levná, drahé dovolené, nejlépe v Karibiku, v zimě Alpy. Ale i přesto nejvíce naříkají a chtějí ještě víc . Neříkám, jejich práce je náročná, ale která vlastně dnes není. Ušít dobře třeba pánský oblek, nebo kabát je také hodně náročné . A co taková práce sestřiček, velmi náročná, ale na rozdíl od lékařů adekvátně nezaplacená. Sestřičky by měli také více křičet, doktoři křičí a dostanou .

vilaamalka
4. 2. 2012 • 11:27

A politici tímto způsobem cpou kapsy doktorů.

janyna
3. 2. 2012 • 13:48

z nás ždímou prachy, někdy prohlídku doktor dělá od stolu a za minutu jste venku (vlastní zkušenost). Je to zlodějina.

ja01
3. 2. 2012 • 13:22

Další lobbing lékařů v praxi.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.