Potraviny zdražují, jejich výroba je přitom levnější! Takhle se na nás pakují obchody! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Potraviny zdražují, jejich výroba je přitom levnější! Takhle se na nás pakují obchody!

 (Profimedia.cz)

Štvou vás vysoké ceny potravin? Pokud nesedíte, tak se posaďte. Výrobní ceny masa, mléka, šunky, špekáčků, sýrů za posledních patnáct let klesly! Třeba kráva nadojí nyní litr mléka o 0,22 Kč levněji než před lety, v obchodě se ale prodává o 1,36 Kč dráž! Proč platíme stále víc?

Obchodníci nás berou na hůl. Pro většinu Čechů je návštěva nákupního centra zábava – nakoupíme potraviny se slevou, zajdeme na kávu a dortík, poohlédneme se i po nových hadřících či elektronice. Už si ale neuvědomujeme, jak jsme okrádáni.

„Ze statistik je vidět, že jestli někomu rostou marže, tak to jsou právě obchodní řetězce. Naopak výrobci se musejí neustále vyrovnávat s nárůstem cen energií či mezd a zároveň bojují s tím, že obchodníci tlačí na to, aby měli stále nižší dodavatelské ceny,“ uvedla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

Kruté je, že si za stále větší výdaje za jídlo můžeme i sami. Pohodlnými nákupy v obřích halách za městy jsme zahubili malé prodejce. Od roku 2001 muselo zavřít zhruba šest tisíc malých prodejen a samoobsluh s potravinami a smíšeným zbožím. Neustály rozpínavost dravých obchodních řetězců. „Český tradiční trh postupně vymírá,“ potvrzuje Lubomír Mechura z agentury Nielsen Czech Republic.

Přečtěte si
jarmilka30
17. 2. 2012 • 12:17

pořád nechápu co pořád kafrají s těma malýma krámkama, u nás v krámku mají stejné zboží jako v supermarketu, stejně nekvalitní akorát dražší! V malých " pekárnách" prodávají ohřaté pečivo, předtím vytažené z mražáku, na trzích mají uzeniny s E250/ dusíkatá sůl/...

egyptanka
4. 2. 2012 • 11:47

nakupuji vetsinou v cizine. Od tuzkovych baterii az po televizory a domaci kino. Samozrejme i obleceni a vsechno co se da.

egyptanka
4. 2. 2012 • 11:40

pac vetsina lidi koupi jen to nejnutnejsi. Kdyby kazdy nakupoval jako nase rodina,tak uz vsichni davno zbankrotovali. Pro me za me,at si nasadi ceny jake chteji.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.