Revoluční zákon v rukou Sněmovny: Rozvod bez soudu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Revoluční zákon v rukou Sněmovny: Rozvod bez soudu!

Chcete rozvod bez hádek a soudů? Možná to brzy půjde…
Chcete rozvod bez hádek a soudů? Možná to brzy půjde… (Profimedia.cz)

Poslanci včera poslali do závěrečného schvalování vládní návrh zákona o takzvané mediaci aneb »zprostředkování«, díky kterému bude možné vyřešit nejen trestní, ale nově i civilní a rodinné spory bez soudu.

Co to znamená? Například rozvést se půjde rychleji a často levněji. Kolikrát pak bude možné nepříjemný úkon zatěžující celou rodinu ukončit kompromisem! Podívejte se, jak to bude fungovat.

CO JE MEDIACE?

Jde o mimosoudní vyřešení sporu. Místo soudu se tak obě strany sejdou u nestranného profesionála, takzvaného mediátora, který jim pomůže se dohodnout na výsledku. Ten pak k dohodě sepíše doložku a bude hotovo! Nově by se tak mohly řešit rozchody, rozvody a z toho vyplývající rozdělení majetku či určení péče o dítě bez zbytečných hádek či stresu.

KDO MŮŽE BÝT MEDIÁTOREM?

Rozhodně vám nepomůže příbuzný či libovolný přítel. Pokud ovšem nemá vysokoškolské vzdělání a nesložil takzvanou mediátorskou smlouvu. Jeli navíc advokátem, bude dohoda vykonatelná i bez potvrzení soudu. Seznam mediátorů by mělo v budoucnosti vést ministerstvo spravedlnosti, které je bude moci ze seznamu také škrtat.

KDE NĚKOHO TAKOVÉHO SEŽENU?

Už nyní se mediátoři sdružují v takzvané Asociaci mediátorů České republiky. Nedostaneli se vám tak doporučení, získáte kontakt tam. Zároveň může stranám nařídit mediaci soud, byloli už zahájeno řízení. Nebudouli strany schopny se dohodnout na mediátorovi, vybere jej právě soud.

KOLIK MĚ TO BUDE STÁT?

Rozhodně méně než soudní řízení. Hodinová sazba s mediátorem je zpravidla 1000 korun, pokud budou obě strany vstřícné, je možné po několika hodinách dojít k řešení. Asociace mediátorů uvádí jako průměr 3 schůzky po 2 hodinách. U soudu se přitom takový rozvod táhne několik měsíců.

JAKÉ JSOU VÝHODY MEDIACE?

Pokud je součástí sporu majetkové vyrovnání, ušetří se nejen čas, ale zároveň s ním i peníze na případných úrocích apod. Protože je mediace výsledkem snahy se dohodnout, nikoliv se hádat či »vyhrát«, lépe se zachovají vztahy mezi bývalými manželi a rozvod má menší dopad na děti.

JAKÉ JSOU JEJÍ NEVÝHODY?

Jestliže jsou vztahy mezi manželi složité a o pomoc zažádají až po dlouhé době konfliktů a nesrovnalostí, je možné, že jim ani mediátor nepomůže se usmířit a vyjít si navzájem vstříc. Pak by celá věc stejně skončila u soudu. V takovém případě by byla mediace ztrátou času a peněz.

Výzva Aha!: Rozvádíte se anebo už jste rozvedeni? Uvítali byste mediátora? Své názory pište na aha@ahaonline.cz

Přečtěte si
bobina
1. 2. 2012 • 13:05

a to mi vadí,protože to jsou lidé,kteří už tak dost a nestydatě hrabou na vymáhání pokut. Takovému advokátovi stačí domluvit se s kýmkoli kdo potřebuje vymahat dluhy a pak jen stačí sednout ke kompu a přes softver natlačit tam jména dlužníků,kliknout a odeslat to soudu!!! V klídku z kanclu a v pár minutách si tak vydělá stovky tisíc! Hnus,co se zde děje!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.