Smršť únorových změn: Na tohle všechno se připravte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Smršť únorových změn: Na tohle všechno se připravte!

Fotografie
Fotografie (internal)

Ještě jsme si ani nestačili zvyknout na novinky, kterými nás od ledna drtí reformní zákony, a už si musíme dát pozor na další. I únor přinese hned několik změn a povinností, o nichž je lépe vědět. Aha! pro vás připravilo přehled těch nejdůležitějších.

»Švarcsystém« za 100 tisíc!

Pokud pro firmu vykonáváte běžné činnosti a nejste zaměstnanec (pracujete např. na živnostenský list), pak jste přistoupili na tzv. švarcsystém. V případě, že na to přijde inspekce ministerstva práce, může napařit pokutu nejen firmě, ale i vám. Nezákonnost »švarcsystému« není novinkou, byl spíše přehlížen. Od února se ale na něj kontroly zaměří.

Načapané firmě hrozí pokuta od 250 tisíc až do 10 milionů korun, pracovníkovi 100 tisíc korun. V Česku je »švarcsystém« poměrně rozšířen, podle ministerstva ho využívají stovky tisíc lidí.

Policisté nás mohou poslat na STK. Za pětistovku!

Během běžné kontroly budou policisté moci řidiči přikázat, aby okamžitě navštívil stanici technické kontroly. A prohlídka ho bude podle nové vyhlášky ministerstva dopravy stát 500 korun.

Stačí, aby policista získal pocit, že auto má zjevnou závadu ohrožující bezpečnost provozu. Jestliže je ale úsudek »dopraváka« mylný, vozidlo splní technické podmínky, kontrolu uhradí stát. Vyhláška ještě leží na legislativní radě vlády, během února má ale vejít v platnost.

Dražší dálniční známky

Až pětitisícová pokuta hrozí tomu, kdo nebude mít novou dálniční známku. Doposud jste mohli jezdit na loňskou, to se ale od února mění. Zatímco dříve jsme za rok zaplatili 1200 korun, teď si tři stovky připlatíme.

Pokud se chcete vyhnout tomu, že vám dopravní policista bude vyplňovat pokutový blok, nezapomeňte ani na správná pravidla vylepení známky. Ta se musí nacházet na vnitřní straně čelního skla, z pohledu z auta v pravém dolním rohu.

Na známku i druhý díl kuponu musí řidič napsat registrační číslo vozu. Druhou část pak musí mít u sebe. Špatně vyplněnou nebo poškozenou známku si můžete vyměnit na poště.

Dráhy seniorům komplikují slevy

Stát přestal dotovat slevy na cestování vlakem. České dráhy proto zrušily dosavadní poloviční jízdné seniorům na dálkové spoje a zavedly vlastní systém slev.

➤ Klasická papírová průkazka (která stojí 50 Kč) zůstává v platnosti, sleva na ni bude ale jen 25 procent. Seniorům nad 70 let bude stačit k prokázání nároku na slevu pouze občanský průkaz.

➤ Další možností je pořídit si kartu IN50 pro důchodce s 50 procentní slevou. Ta stojí 490 korun ročně a využívat ji mohou nejenom lidé, kteří pobírají starobní, ale také invalidní důchod. Současným držitelům aplikace IN25 pro důchodce, kteří mohou v současnosti získat slevu 25 procent ze zvláštního jízdného pro důchodce, bude karta automaticky převedena na IN50.

➤ Zachována zůstane Inkarta pro seniory nad 70 let. Změní se sleva na dálkové vlaky, která je 25 procent ze zvláštního jízdného pro důchodce. Od února s ní bude možné jezdit zdarma osobními a spěšnými vlaky. V ostatních spojích bude jízdné zlevněno na 50 procent ceny. Lidem, kteří kartu mají, bude sleva upravena. Pro nové žadatele bude stát IN senior včetně Inkarty 1330 korun ročně.

Chcete změnit penzijní fond? Pospěšte si!

Pokud nejste se svým penzijním fondem spokojeni, nebo si jen chcete zachovat dosavadní výhody, pak můžete zítra začít. Do 28. února je totiž přechod možný, poté bude až do konce roku tato možnost uzavřena. Dosud byla »vrtkavost« klientů neomezená, při změně jen zaplatili malou sankci.

Jak na to? Kontaktujte fond, k němuž chcete přestoupit. Jeho poradce by s vámi měl vyřídit potřebnou administrativu. Pak se rozeběhne zákonná dvouměsíční výpovědní lhůta u starého fondu, poté obdržíte doklad o převáděné částce, pojistné době a další důležité informace. Novinka souvisí s přípravou další etapy důchodové reformy, která bude spuštěna od ledna 2013.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.