Mobily, počítače, baterie... Jak je chránit před mrazem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mobily, počítače, baterie... Jak je chránit před mrazem!

Tuhé mrazy škodí nejen mobilním telefonům.
Tuhé mrazy škodí nejen mobilním telefonům. (Profimedia.cz, ara)

Do Česka přišla arktická zima! Meteorologové varují, že teploty v tomto týdnu klesnou až ke 25 stupňům pod nulou. Třeskuté mrazy ale způsobují problémy nejen lidem.

Většina elektronických přístrojů, od mobilů po notebooky, je náchylná na změnu teploty. V mrazech nejvíce trpí jejich baterie. Jak je co nejlépe ochránit před poškozením?

Mrazy

Optimální teplota pro správnou funkčnost baterie je mezi 15 a 20 °C. Jakákoliv výchylka z tohoto rozmezí ji může poškodit. Typickým účinkem mrazu na baterie je rychlý pokles její kapacity, brzy se vybije.

Naštěstí je to pouze dočasné, při přenesení do tepla se většinou část kapacity baterie opět obnoví. Dlouhodobé působení silných mrazů však může baterii i úplně zničit. Vhodné je tedy chránit přístroj termoregulačním obalem, který zamezí promrznutí.

Vodní páry a rosa

V zimě často chodíme z tepla do zimy. Při příchodu z mrazu do vytopené budovy na vychladlém přístroji kondenzují vodní páry, které mohou způsobit zkrat. Tomu lze zabránit uzavřením přístroje do vzduchotěsného igelitového sáčku.

Páry tak zkondenzují na povrchu sáčku a přístroj zůstane vlhkosti ušetřen. Pokud již ke kondenzaci došlo, v žádném případě přístroj nezapínáme, vyjmeme z něj baterii a necháme vyschnout za přirozené teploty.

Sněhová katastrofa

Sněhové vločky jsou zhoubné pro všechny baterie mobilních telefonů, fotoaparátů a dalších přístrojů. Při používání těchto přístrojů během sněhových vánic se do nich dostává voda, která může způsobit i zničení celého mobilního zařízení. Přístroj by proto měl být chráněn vodotěsným obalem.

Pokud ke styku se sněhem přece jen dojde, například při upadnutí přístroje do závěje, je nutné ho okamžitě vypnout. Z namočeného přístroje vyjmeme baterii a necháme ji vyschnout při pokojové teplotě. Baterii rozhodně nesušte na ústředním topení či u ohně v krbu. Vysoká teplota v kombinaci s vlhkostí ji může nevratně poškodit.

Kvalitní pouzdro

Při pohybu na zledovatělém povrchu je velké riziko pádu. Mobil v kapse anebo laptop volně pohozený v tašce může při nárazu utrpět vážné škody. Následky případného pádu může zmírnit kvalitní pouzdro. Vypolstrovaná taška na notebook pak sníží riziko poškození na minimum.

Při mechanickém poškození baterie ji nevkládáme zpět do přístroje, ani se ji nesnažíme opravit. Dojdeli k poškození pláště a vytékání elektrolytu, je nutné baterii odnést na příslušné sběrné místo a pořídit si novou.

Autor:  ajd

Přečtěte si
NatasaZ
13. 12. 2017 • 16:22

Počítač při přenosu vždycky dávám do takového toho ochranného obalu a teď už i mobilní telefon.. ani se tak nebojím mrazu jako případného pádu. Zrovna nedávno jsem si k mobilu ještě kupovala ochranné sklo na displej a další obal, a to na https://www.ilovemobil.cz/ , tak pokud něco takového sháníte, určitě doporučuji mrknout

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.