Neuvěřitelné, váží 3,5 tuny, a plave jako rybička... Hele, sloní akvabely! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Neuvěřitelné, váží 3,5 tuny, a plave jako rybička... Hele, sloní akvabely!

Neuvěřitelné, váží 3,5 tuny, a plave jako rybička.
Neuvěřitelné, váží 3,5 tuny, a plave jako rybička. (Profimedia.cz)

Jenom o trošku menší kamarád velryby na čtyři. Víte, kdo to je? No jasně, přece SLON! Těžko říct, jak si ti dva rozumějí, jak často se vůbec potkávají. Každopádně jsou podobné váhové kategorie. A když sloní pantáta Rajan (61) skočí do vody, je to skoro to samé, jako by tam plaval obrovský kytovec.

Hlavně to mohutně šplouchne. Chobotnatec kolem sebe rozstřikuje tisíce kapiček vodní tříště, cáká, potápí se a dělá obrovské vlny.

Moc se to nevidí, aby 3,5tunový kolos dováděl v moři jako pes. Plave čubičkou, nebo snad prsa? Každopádně si to cachtání užívá. Šlape vodu, připomíná vám obrovskou elegantní akvabelu. Přitom je málem v kmetském věku.

V Indii u Andamanských ostrovů v Bengálském zálivu je Rajan vpravdě exotickou kratochvílí pro turisty. Mohou se s ním potápět, fotografovat, bere je na záda a miluje, když je středem pozornosti. „Je to můj kamarád. Má lidi rád, zvykl si rychle,“ vypráví Nazrool (59), majitel šikovného potápníka.

Před lety za něj zaplatil v přepočtu skoro milion korun, aby ho zachránil ze spárů překupníků slonoviny. Dodnes se mu investice vrátila. „Je speciálně vytrénovaný pro potápění i plavání s lidmi. Sloni jsou dobří plavci, ale hodně se jich do oceánu bojí,“ dodává Nazrool.

Rajan býval pracant, dřel v džungli, tahal klády. Pak slony nahradila mechanizace a končili jako zdroj vzácné slonoviny. Tenhle sympaťák měl ovšem štěstí. Dneska si plave, vydělává slušné peníze a ani se nenadře.

Jeho šichta? Dvakrát denně uplave necelých 500 metrů, deset minut skotačí s turisty a jinak se povaluje, oždibuje zelené výhonky stromů a všichni si ho předcházejí.

O slonovi

● Výška v kohoutku: 34 m

● Délka těla: 79 m (samice 6,58,5m)

● Hmotnost: 67 tun (samice 4 tuny)

● Rychlost běhu: Až 40 km/h

● Délka života: 65-90 let

● Největší dosud popsaný sloní jedinec, který byl v roce 1955 zastřelen v Angole, vážil přes 12 tun a v kohoutku měřil 3,95 metrů.



Přečtěte si
103kw
31. 1. 2012 • 17:21

● Výška v kohoutku: 34 m ● Délka těla: 79 m Je to fakt macek...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.