Česko pod bílou peřinou! Hory: 236 cm sněhu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Česko pod bílou peřinou! Hory: 236 cm sněhu!

V Bučině na Šumavě je jako v pohádce...
V Bučině na Šumavě je jako v pohádce... (ha! – Petr Novotný, Dan Černovský, ČTK/Drahoslav Ramík, ara)

Lyžaři se radují, řidiči a lidé, kteří musejí cestovat, úpí… Na horách připadlo od soboty až 40 cm sněhu a Česko, kromě nížin, postihla kalamita. Silnice se včera opět změnily v klouzačku a na mnoha místech je navíc zatarasily popadané stromy. Zpoždění nabíraly i vlaky. A líp nebude ani dnes, do poledne má přibýt dalších pětadvacet čísel bílé peřiny!

„Takto bohatý leden na sníh jsme měli naposledy v roce 2006. V Jeseníkách je sněhová pokrývka vysoká 236 cm a v Krkonoších 170 cm,“ říká Dagmar Honsová z Meteopressu.

Občasné sněžení a v nižších polohách sníh s deštěm – a tedy velmi kluzké vozovky – nás budou trápit ještě do středy. Od čtvrtka pak bude obloha polojasná a přituhne.

„Ranní teploty budou klesat k –4 až –8, na sněhové pokrývce až k –10 °C. Denní se budou pohybovat od –3 do 1 °C,“ dodala Honsová. Podmínky tak budou přímo excelentní pro sjezdaře i běžkaře.

Pozor, kalamita!

● Nejhorší situace panovala v Libereckém kraji, kde během 12 hodin hasiči museli odstranit přes 40 stromů. Na trati z Železného Brodu do Semil do jednoho z nich narazil a vykolejil osobní vlak, cestující vyvázli jen s šokem.

● Bez proudu se ocitli např. lidé v Rakousích či Záborčí na Liberecku, stromy přetrhaly elektrické vedení.

● Na dálnici D1 havarovalo na náledí několik vozů na 207. a 225. km ve směru na Brno. Zasahovat musela i letecká záchranka.

● V Moravskoslezském kraji zavál sníh trať u Budišova nad Budišovkou, cestující vozily autobusy.

● Vydatné srážky zvýšily hladiny řek a potoků v Plzeňském a části Středočeského kraje. Na Úhlavě, Úslavě, Radbuze a Berounce platil první stupeň povodňové aktivity.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.