Varanka Aranka z pražské zoo: Posouvá světový rekord! Nakladla dalších 16 vajec! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Varanka Aranka z pražské zoo: Posouvá světový rekord! Nakladla dalších 16 vajec!

Aranka má Leonarda ráda, mláďata ale nejspíš plodí bez jeho přičinění.
Aranka má Leonarda ráda, mláďata ale nejspíš plodí bez jeho přičinění. (ČTK – Tomáš Adamec)

Varanka Aranka z pražské zoo je, zdá se, neúnavná máma! Už vyvedla 30 mláďat, což je absolutní světový rekord, a v neděli nakladla pod betonovou podlahu své expozice dalších šestnáct vajec, z toho osm oplozených!

Je to již její šestá snůška, zatímco bývalá rekordmanka z amerického Washingtonu se rozmnožila pouze třikrát… Chovatelé vejce uložili do líhně (teplota 31 °C) a budou se těšit, že za cca 200 dnů se z nich vyklubou malí varani, kteří ze všeho nejvíc připomínají »dráčata«.

Zatím není vůbec jasné, zda se Aranka spářila se samečkem Leonardem, nebo jestli se opět rozmnožila takzvanou partenogenezí, což znamená, že je současně matkou i otcem svých potomků.

Přečtěte si
topyr
17. 1. 2012 • 16:56

Přeji varance Arance hodně zdraví a mnoho radosti se svým varaním dorostem. Byl to opravdu šťastný nápad, dát ji jméno Aranka. Varanka Aranka opravdu nedělá, co se týče plodnosti, svému jménu žádnou hanbu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.