Havárie výletního praníku Costa Concordia: »Kapitán Zbabělec« pláchl mezi prvními! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Havárie výletního praníku Costa Concordia: »Kapitán Zbabělec« pláchl mezi prvními!

Vrak Concordie se sesouvá níž a níž, hrozí jeho pád do 37metrové hloubky a také rozlomení!
Vrak Concordie se sesouvá níž a níž, hrozí jeho pád do 37metrové hloubky a také rozlomení! (ČTK/AP, EPA, ara)

Další nalezená oběť ztroskotaného parníku Costa Concordia, zachráněný člen posádky a všeobecná vlna hněvu, která se valí na kapitána Franceska Schettiniho (52) za jeho neschopnost. Muž, kterému svět přezdívá  »Kapitán Zbabělec« prý totiž plul v nebezpečných vodách, aby zatroubil na pozdrav sestře vrchního číšníka! A navíc utekl z lodi dřív než většina cestujících...

Costa Concordia najela v pátek večer na mělčinu nedaleko ostrova Giglio. Skaliska udělala v trupu sedmdesátimetrovou trhlinu, kterou se do lodi valila voda. Parník se začal naklánět, až se nakonec převrátil na bok. Zahynulo šest lidí, nejméně 16 dalších osob je pohřešováno.

Kapitán Schettini ale místo organizování záchrany ujel z lodi v jednom z prvních záchranných člunů! Zpronevěřil se tak základnímu námořnickému pravidlu, že kapitán opouští potápějící se loď až jako poslední ze všech… „Seděl ve člunu a měl na sobě deku,“ říká cestující Ophelie Gondelleová, francouzská policistka.

„Tento fakt musím bohužel potvrdit,“ řekl novinářům prokurátor Francesco Verusio. Podle svědků odjel kapitán na břeh asi ve 23.30, zatímco záchrana cestujících pokračovala ještě další čtyři hodiny... Objevily se i zprávy, že kapitán byl opilý….

„Musíme přiznat skutečnost a nemůžeme popřít lidskou chybu,“ prohlásil se slzami v očích Pier Luigi Foschi, šéf společnosti Costa Crociere, jehož vykutálený kapitán připravil o cca 44 miliard korun! Čtrnáct stál potopený parník, o třicet spadly akcie firmy na burze… Pojištěn přitom nebyl ani na čtvrtinu! I proto Schettinimu hrozí až 12 let vězení.

Ženy a děti napřed? Bylo to právě naopak!

I posádka Franceska Schettiniho zklamala na celé čáře. K evakuaci došlo pozdě a byla vedena zcela amatérsky, na tom se shodují všichni cestující. Podle výpovědí to vypadá, že při útěku neměly přednost ženy a děti, ale námořníci v čele s kapitánem! Místo posádky pak záchranné čluny spouštěli na vodu kuchaři...

„Námořníci na lidi zcela kašlali, leda tak do nich na útěku strkali,“ říká naštvaně Britka Sandra Rogersová. „Všude jen samá panika. Dospělí křičeli, děti plakaly. Kdo překážel, klidně dostal pěstí,“ vzpomíná šéfkuchař z Modeny Giuseppe D´Avino.Britský turista Brian Page zachránil jen holý život. Za cestu dal 26 000 korun, v pátek se těšil na večeři o sedmi chodech. Místo toho mu zbyl jen oblek, který měl na sobě…

Šest mrtvých. Prozatím...

V prostoru na druhém můstku byl včera nalezen mrtvý muž v záchranné vestě. Počet obětí tak stoupl na šest. Prvními nalezenými byla těla dvou francouzských pasažérů a námořníka Tomase Mendozy (†49) z Peru. Později byla v zatopené restauraci nalezena těla dvou starších mužů. Pohřešováno má být ještě 16 osob, včetně pětileté Dyany Arlottiové z Rimini.

Podle jiné verze se ale nepodařilo najít ani 29 filipínských zaměstnanců kuchyně. Na lodi bylo v době nehody celkem 4234 lidí. Pátrání po dalších nezvěstných museli včera potápeči kvůli špatnému počasí přerušit. Loď se totiž sesouvá z útesu La Scole a hrozí pád do 37metrové propasti.

„Sklouzla o devět centimetrů vertikálně a 1,5 centimetru horizontálně. Okamžitě jsme potápěče evakuovali,“ uvedl mluvčí hasičů Luca Cari. „Operace je přerušena, a kdy práce obnovíme, je ve hvězdách,“ prohlásil. Parník má přitom v nádržích 2500 tun pohonných hmot, jež je třeba urychleně odčerpat.

Poslední zachráněný? Hrdina se zlomenou nohou...

Celých 36 hodin strávil v trupu lodi vedoucí stevardů Manrico Giampedroni (57). Záchranáři ho našli v napůl zatopené restauraci. Manrico je na rozdíl od kapitána-skety hrdina. Pomáhal zachraňovat cestující, ale když se loď prudce naklonila, upadl a zlomil si nohu. Tou dobou už nebylo široko daleko ani živáčka, a tak bezmocně čekal na pomoc. „Nikdy jsem nepřestal doufat,“ říká Manrico, kterého z lodi vytáhl záchranář na laně do helikoptéry.

Příběhy z paluby, ze kterých mrazí

Rosalyn Rinconová (30): Byla v kouzelnické krabici!

Rosalyn Rinconová (30)Zatímco se do lodi hrnuly tisíce hektolitrů vody, Rosalyn z britského Blackpoolu byla jako kouzelníkova asistentka uzamčena v krabici, do které se mág chystal řezat pilou!

K tomu už ale nedošlo, Concordia se začala naklánět a Rosalyn zažila svůj nejšťastnější únik, když se jí podařilo s ostatními dostat do člunu. Nejvíc se bála, že kouzelník uteče i s klíči a ona se utopí v zamčené bedně.

Giovanni Masia (†85): Dědu neodvedli

Byl to rodinný výlet, který ale rodinu navždy poznamenal. Giovanni Masia ze Sardínie vzal na plavbu Concordií manželku, syna, dceru a tři vnučky. Domů se ale všichni vracejí bez dědy.

Syn Claudio (49) stačil nejprve zachránit děti, pak  i obě ženy. Pro otce se ale už vrátit nemohl. Loď se naklonila a Giovanni zmizel v zatopené chodbě. „Je to vina posádky, varovala nás pozdě, neustále situaci zlehčovali,“ říká rozzlobený a smutný Claudio.

John Rodford (46): U člunů byli jen číšníci!

„Světla zhasínala a zase se rozsvěcela. Sklo se tříštilo o zem a kolem poletovaly talíře,“ tak popsal svou jedinou večeři na parníku John Rodford z britského Rochesteru.

Na plavbě slavil s manželkou Mandy čtvrté výročí svatby. „Utíkali jsme k východu, Mandy ztratila boty. Do člunů nám pomáhali číšníci z kuchyně, námořníky jsem nikde neviděl,“ říká Rodford.

Nabídka pasažérům: Náhradní plavba lodí!

Peníze jsou někdy až na prvním místě, a tak byli z vody sotva vytažení cestující informováni, že pokud by si nárokovali vrácení peněz za nepovedenou plavbu, musejí se o ně přihlásit do deseti dnů. Vedle hotovosti mohou dostat i náhradní výlet lodí, což by po pátku zřejmě uvítalo jen malé procento výletníků.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.