Dnes je pátek třináctého! Numerologové: Řekněte si o přidání! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Dnes je pátek třináctého! Numerologové: Řekněte si o přidání!

Pátek třináctého je spojen s řadou mýtů, pověstí a strašidelných historek. A lidé si myslí, že je tento den čeká jen samá smůla. Jsou to oprávněné obavy?
Pátek třináctého je spojen s řadou mýtů, pověstí a strašidelných historek. A lidé si myslí, že je tento den čeká jen samá smůla. Jsou to oprávněné obavy? (Profimedia.cz, ara)

Jak se dnes cítíte? Víte, kolikátého je? Ano, třináctého. A navíc pátek. Patříte mezi ty, kteří trpí paraskevidekatriafobií, tedy chorobným strachem z pátku třináctého? Nebo je třináctka vaše šťastné číslo? Co o pátku třináctého říkají numerologové, psychologové nebo statistiky pojišťoven?

Letošní rok je na pátky třináctého bohatý. Zatímco loni jsme v kalendáři našli jen jediný, letos se musíme poprat hned se třemi, po dnešku přijde ještě v dubnu a červenci.

Psychologové tvrdí, že neštěstí spojené s pátkem třináctého si namlouváme. „Je to spíše tak, že se celý den obáváme, že se něco stane, jsme vystresovaní a tím se nám něco přihodí – upustíme hrnek s kávou, nedáme v autě přednost,“ vypočítává psycholožka Janina Krocková. „Na každé datum v kalendáři si můžeme vytvořit fobii, stačí si na konkrétní věci najít něco špatného,“ dodává.

Dokonce i statistiky pojišťoven nezaznamenávají v pátek třináctého více nehod či škod v domácnosti. „Od začátku roku 2009 jsme v pátek třináctého nezaznamenali denní počet škod vyšší než 300. V porovnání s jakýmkoliv běžným dnem je to spíše slabší průměr,“ říká Václav Bálek, mluvčí Allianz pojišťovny.

Ani v první desítce dnů s nejvyšším počtem škod, kdy neklesly pod 500 případů, nebylo nikdy třináctého a ani pátek. Nejtragičtějšími dny jsou podle těchto statistik zejména pondělí, neděle, sobota či čtvrtek.

Jak pověra vznikla?

Pověra, podle níž by lidé v pátek třináctého raději neměli nic dělat, má dlouhou tradici. Říká se, že vzešla z křesťanské tradice. V pátek byl totiž ukřižován Ježíš Kristus a při jeho poslední večeři sedělo kolem stolu třináct lidí, přičemž právě třináctým byl zrádce Jidáš.

Již před Kristem však měli lidé z třináctky obavy. Pohanská mytologie popisuje událost, která se odehrála v sídle nejvyššího boha Valhale, v němž stolovalo dvanáct bohů. Ve chvíli, kdy se k nim přidružil třináctý, vypukl svár.

Numeroložka: Den bude pozitivní a dobrý!

Numeroložka Jana Baková vidí dnešek pozitivně. Pozor by si měli dát jen ti z nás, kteří mají extrémní povahu – např. hádaví lidé.

„Dnešní den lze charakterizovat jako dobrý a pozitivní, nabízí nám nové možnosti, ideální pro dlouho plánované změny a začátky. Dává nám odhodlání projevit se a prosadit, říci si třeba o vyšší plat,“ říká přední česká numeroložka Eva Baková.

Ideální čas pro rande však není. „Ve vztazích, zejména tam, kde jsou neřešené problémy, pozor na hádky,“ dodává.

Co přinesl černý pátek?

✖ Pátek třináctého v roce 2007 byl »černý« pro muže (28) z Moravského Berouna na Bruntálsku. Pohádal se s partnerkou, opil se a vztek si vybil na vlastním autě. Nejprve ho poničil sekerou a pak zapálil.

✖ Nepřekonatelný strach z pátku třináctého měla v roce 2006 žena (42) z Brna. Zůstala proto celý den doma, ale o půlnoci ji vytopila voda z prasklé trubky.

✖ V pátek 13. srpna 2010 jel muž (50) z Prahy na chalupu. Cestou mu pod auto vběhla černá kočka a havaroval. Posádce vozu ani kočce se nic nestalo, auto ale přišlo o blatník. Do pondělí ho musel nechat v servisu. Naštěstí, v neděli patnáctého v jeho ulici kroupy poničily všechna zaparkovaná auta.

Pátek a Třináctý: Pořádně to oslavíme!

Dnes slaví svátek, ač není Jiřího ani Pavla. Ale dva kamarádi z Vnorov na Hodonínsku Pavel Pátek (47) a Jiří Třináctý (49) mají tenhle den díky trochu nezvyklým příjmením rádi a společně ho zapijí.

„Žádné pověry a špatné věci nehrozí, u nás v rodě to ani být nemůže,“ usmívá se vysokoškolský pedagog Jiří Třináctý a přidává neuvěřitelnou věc. „Děda Bartoloměj Třináctý se narodil v roce 1900 v pátek třináctého, bydlel v nedalekých Zarazicích v domě číslo 13.“

Jeho kamarád Pavel Pátek, který je vyhlášeným výrobcem unikátních velikonočních pomlázek, má ve Vnorovech i vlastní ulici. „Kdysi tu bydlelo hned šest rodin tohoto jména,“ říká Pátek.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.