Odklepnuto vládou: Církve dostanou desítky miliard! Zaplatíme to my! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Odklepnuto vládou: Církve dostanou desítky miliard! Zaplatíme to my!

Církev je instituce duchovní, na peníze ale nezapomíná!
Církev je instituce duchovní, na peníze ale nezapomíná! (Profimedia.cz)

Věci veřejné včera pod pohrůžkou rozpadu vlády ustoupily koalici a kývly na zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi, přestože původně byly proti. Vyrovnání se totiž podle nich díky slibu premiéra Petra Nečase (ODS) nedotkne občanů. Jenže! Pravdou je přesný opak!

„Na jednání s panem premiérem jsme se shodli, že peníze na výplatu církvím se získají úsporami ve státním rozpočtu a omezením byrokracie, nikoli škrtáním v rozpočtech jednotlivých resortů nebo dokonce na sociálních investicích,“ ujišťoval šéf »véčkařů« Radek John.

Suma, o kterou jde, je ale tak horentní, že je složité mu věřit! Posuďte sami: Od roku 2013 má stát po dobu 30 let vracet církvím, co jim bylo sebráno za minulého režimu. Kromě nemovitého majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun se mluví i o finanční částce ve výši neuvěřitelných 59 miliard korun, vlivem inflace by ale částka ve finále mohla dosáhnout až na 96 miliard!

Dalších 17 let navíc budeme i nadále všichni bez ohledu na to, jestli jsme věřící, přispívat na platy duchovních. Každý rok na ně jde 1,5 miliardy korun a s přibýváním nových církví se suma jen zvyšuje…

Podivné vyrovnání už nyní čeká jen na souhlas Poslanecké sněmovny a Senátu; jakmile jej podepíše prezident Václav Klaus, nebude cesty zpět. Co naplat, že se jen loni zvýšil státní dluh o 155 miliard a na občanech včetně maminek a seniorů se šetří.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.