Nehoráznost! Platy poslanců zase vzrostou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nehoráznost! Platy poslanců zase vzrostou!

Poslanci se příliš nenadřou, přesto si zase zvýšili platy.
Poslanci se příliš nenadřou, přesto si zase zvýšili platy. (Aha!: Josef Mašek, Martin Přibyl)

PRAHA – Platy poslanců, senátorů nebo ministrů se od Nového roku znovu razantně zvýší! Třeba poslancům stoupne základní plat z 57 600 korun na 61 500 Kč. Ve skutečnosti si ale polepší ještě mnohem více.


Kromě základního platu mají totiž poslanci tučné náhrady, příplatky za funkce a další prebendy – jen minimum z 200 zákonodárců tak měsíčně bere pod 100 000 korun! A to už vůbec nepočítáme takové „maličkosti“ jako třeba doprava zdarma včetně cestování první třídou letadlem z místa bydliště do Prahy.

Skoro každý rok přitom poslanci slibují, že si výhody omezí a platy „zmrazí“, místo toho si pak ale vždy naopak peníze přidají. Což je mimochodem jedna z mála věcí, na které se dokážou shodnout bez ohledu na stranické tričko. Možná si říkají: „Když už máme tu výsadu, že si o výši platů rozhodujeme sami, tak proč toho nevyužít…“

Aby to ale nevypadalo „hloupě“, zvýšení platů si vždy schválí v rámci jiného zákona, který se například týká zvýšení platů všech zaměstnanců státní správy. Pak se tradičně vymlouvají, že kdyby zákon neodhlasovali, nestoupl by plat nikomu.

Nepolepší si ovšem jen poslanci. Třeba na „řadové“ členy vlády čeká od příštího roku měsíční plat 117 200 korun, budou tak brát o více než 7 000 měsíčně více. „Navrhoval jsem ještě jako ministr práce a sociálních věcí v parlamentu, aby se zvyšování platů zmrazilo, ale nebyla pro to dostatečná politická vůle,“ tvrdil včera deníku Aha! Zdeněk Škromach (ČSSD).

A teď posuďte, jestli si poslanci zvýšení platu zaslouží. Od červnových voleb do Sněmovny se poslanci sešli během prvních 80 dní jen desetkrát! Za tu dobu strávili ve svých lavicích pouhých 21 hodin, což odpovídá hodinové mzdě více než 8 000 korun.

Miroslav Macek, bývalý místopředseda vlády a ODS, už před časem řekl: „Nechápu tanečky kolem toho, kdo má určovat platy poslanců. Vždyť je to tak jednoduché: poslanci nechť berou ze zákona průměrnou mzdu v Česku. Čím lépe budou spoluvládnout, tím bohatší budou čeští občané, a tím vyšší budou mít poslanci plat.“ S Mackem lze v lecčems nesouhlasit, ale v tomhle udeřil hřebíček na hlavičku…

Co jim všechno platímeKliknutím zvětšete

Poslanci jsou suverénně nejdražšími politiky v Česku. Je jich pouze 200, ale činnost Sněmovny stojí ročně hodně přes miliardu korun. Zhruba polovina z toho jde na příjmy poslanců, jejich asistentů a aparátu Sněmovny.

Další výhody

Nezdanitelné měsíční náhrady

> víceúčelová náhrada – řadový poslanec: 8 600 Kč, místopředseda Sněmovny: 28 800 Kč, předseda Sněmovny: 31 000 Kč
> na asistenty: 35 000 Kč
> na bydlení v Praze: až 13 800 Kč nebo zdarma luxusní byt v poslanecké ubytovně
> na expertizy: až 12 000 Kč
> na telefony: až 6 000 Kč
> na reprezentaci: až 7 500 Kč
> kancelář v regionu: až 22 000 Kč
> vybavení kanceláře: až 5000 Kč
> na kancelářské potřeby: až 1 200 Kč

Příplatky za funkce (zdanitelné)

Skoro každý z 200 poslanců má v parlamentu ještě nějakou funkci a za ní další tučné příplatky. Pro ilustraci – třeba v minulé Sněmovně bylo kolem 250 funkcí za příplatek…

> Sněmovna má šestičlenné vedení (předseda + pět místopředsedů). Předseda má nyní měsíční příplatek k platu 97 000 Kč
> 12 výborů (každý z nich má předsedu a místopředsedy – např. předseda bere nyní příplatek 23 400 Kč měsíčně, od Nového roku to pak bude 25 000 Kč)
> Každý z výborů může mít tři podvýbory, dohromady tedy 36. Každý z nich má samozřejmě své vedení – i pouhý místopředseda bere nyní měsíčně odměnu 5 900 Kč
> Také poslanecké kluby mají několikačlenné vedení
> Pak jsou tady různé komise
> A také zahraniční delegace
Nejde ale jen o peníze. V případech vedení Sněmovny a šéfů klubů, výborů a stálých delegací jde i o možnost přidělení služebního auta.
> Cestování: Vlaky, autobusy, městská doprava zdarma
> Vnitrostátní letenky z místa stálého bydliště do Prahy zdarma (v business třídě, kde jedna zpáteční letenka z Ostravy do Prahy normálně vyjde na 13 000 Kč)
> Nemocenská ve výši plného platu
> Výdaje na dopravu a ubytování při služebních cestách do zahraničí
> Zvýšené diety na zahraniční cesty ve výši 2,5násobku běžných diet
> Ceny v poslaneckých restauracích: káva, džus, polévka za 8 korun
> Výhodné rekreace – v poslaneckém hotelu v Lipnici nad Sázavou zaplatí poslanec 43 Kč za noc (s plnou penzí 170 Kč) a jeho známí 103 Kč za noc (s plnou penzí 332 Kč). Ve středisku v Harrachově platí poslanec 60 Kč za den.

Jak se zvyšoval plat poslancůmKliknutím zvětšete

Poslanci si svůj plat zvyšují mnohem více, než o kolik se zvedá průměrná mzda. Jestliže v roce 1991 dosahoval plat průměrného Čecha více než 54 % základního platu poslance, letos už je to jen necelých 35 %. A od roku 2007 se tento nepoměr ještě zvýší.


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.