Nové auto? Nejhorší možná investice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nové auto? Nejhorší možná investice!

VW Passat
VW Passat (Volkswagen)

Přestože v Česku stoupá prodej nových vozů nepřetržitě již několik let, málo kdo si uvědomuje, že jde o nejhorší možnou investici vůbec. Částka, kterou za automobil zaplatíte, se vám v průběhu let doslova vypaří.

Jen za první dva roky od koupě přijdete zhruba o půlku peněz, za které jste auto koupili. „Ne každý si uvědomuje, že 1 rok starý automobil vypadá jako nový, ale cenově je o 25 – 30 % výhodnější a automaticky má další rok plnou záruku od výrobce,“ říká Tomáš Svoboda, ředitel nákupu autobazaru Auto Esa.

Jen za loňský rok se u nás prodalo 173 282 fungl nových vozů (deník Aha! informoval), a ty většinou přijdou o cca 25 – 30 % ze své ceny do jednoho roku a o celkem 50 %z kupní ceny do dvou let. Například čtvrté nejprodávanější auto u nás, Ford Focus, prodáte po dvou letech s více než poloviční ztrátou.

Koupit si nové auto tak znamená jistou ztrátu a různé faktory ovlivňují cenu vozu při dalším prodeji. „Vždy platilo pravidlo bílé barvy, ta snižovala cenu řádově o 10 %, například bílá Škoda octavie vždy bude méně ceněná než stříbrná,“ říká Martin Doležal z autobazaru Auto Esa.

 

Věděli jste, že:

U vozidel značky Škoda se mnohem méně cení světle modrá pastelová barva, mezi prodejci ojetin přezdívaná pošta, či tepláky.

Vozidla s cenou nad sto tisíc korun je dnes těžší prodat, pokud nemají klimatizaci.

Zákazníci vyhledávají vozidla s nízkým nájezdem kilometrů a českým původem, tato kombinace zvyšuje cenu.

Speciální dodatečné úpravy vozidel, například sportovní podvozek, různé spoilery apod. hodnotu vozidla naopak snižují, přestože úpravy často vyjdou na nemalé peníze.

Naopak tovární úpravy a speciální edice jsou ceněny, na českém trhu jich je nedostatek.



Přečtěte si
Lubica258
30. 9. 2020 • 05:37

Já jsem si také koupil nové auto, ale ne jako investici, ale proto, že si to už můžu dovolit. Dům máme postavený, takže nás už žádné velké investice nečekají, tak jsem si udělal radost a koupil jsem si nový Mercedes a jsem nadšený. Má spoustu funkcí a jezdí se s ním opravdu nádherně. Dokonce jsem si do něj nechal nahrát češtinu u http­s://ww­w.au­taces­ky.cz/ , takže mám v autě plný servis .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.