Černošský farář Bob z Nejdku: Miluju film Kameňák! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Černošský farář Bob z Nejdku: Miluju film Kameňák!

„Největší zájem je o svatby. Ročně v tomto chrámu oddám kolem patnácti párů,“ prozrazuje farář Bob. V černé sutaně na bílém sněhu je pozoruhodným kontrastem.
„Největší zájem je o svatby. Ročně v tomto chrámu oddám kolem patnácti párů,“ prozrazuje farář Bob. V černé sutaně na bílém sněhu je pozoruhodným kontrastem. (Aha! – Petr Novotný)

Naše babičky by se možná vylekaly a drmolily Otčenáš ještě usilovněji, než mívaly ve zvyku. Velebníček, a černej jak uhel, kdo to kdy viděl…? Dnes se už ovečky v chrámu Páně neděsí, naopak na svého exotického pana faráře nedají dopustit.

Přijdete-li na bohoslužbu do evangelického kostela v Nejdku, budete zprvu překvapeni. Kněžský stav tady totiž zastává Bob Helekia Ogola (45), muž tmavé pleti, původem z africké Keni. Zvykli si na něho a on si zvykl na českou zemi.

Miluje dechovku, knedlo-zelo-vepřo, komedii Kameňák a české pivo. A lidé černošského duchovního přímo zbožňují. V Čechách už Bob žije dvaadvacet let, naučil se dobře česky a už má i rodinu!

Do Keni by se už nevrátil

„Už jako malý kluk jsem toužil stát se farářem. A tak když se vyskytla šance studovat v Praze, neváhal jsem. No a v předposledním ročníku na bohoslovecké fakultě mi padla do oka krásná česká dívka, která se za pár let stala i mojí ženou. A tak jsem vlastně zůstal v Čechách natrvalo,“ přednáší své curriculum vitae sympatický černoch.

Po škole kázal rok v Brně, pak pracoval deset let v domově důchodců v Krapčicích. V roce 2007 se dostal do Nejdku, kde žije se svou rodinou dodnes. Paní Michaela mu povila dvě kouzelné ratolesti, sedmiletou slečnu Louis Michaelu a tříletého chlapečka Boba Daniela.

„V Čechách jsem si zvykl, jsem tu spokojený a nic mi tu nechybí. Moc se mi tu líbí. Kdybych se měl vrátit do Keni, vracel bych se v podstatě do ciziny. Tady mám zázemí, rodinu, přátele,“ vypočítává Bob.

Důvěru lidí získal rychle

I přes barvu pleti si získal důvěru místních lidí téměř okamžitě. „Vždycky to chtělo trochu času, než si na mě lidé zvykli. Ale pak už jsem byl ten jejich Bob. Jen když přijedou ti, kteří mě neznají, koukají ze začátku trochu podezřívavě,“ říká s úsměvem farář a hned popisuje jednu veselou historku.

„Potřeboval jsem na faře něco udělat, tak jsem se po telefonu domluvil s jedním řemeslníkem, že se sejdeme na náměstí. Když jsem přišel k jeho autu a zaklepal na něj, tak se lekl, zamkl se v autě a dělal, jakože mě nevidí. Tak jsem šel pro mobil, zavolal mu, že jsem to byl já a jestli se teda bude se mnou bavit nebo ne,“ směje se Bob.

Zvou si ho i na svatby

V nejdeckém evangelickém chrámu Vykupitele slouží mše, lidé si ho zvou na svatby a pohřby. „Když za mnou přijde pár, který chce být oddán, tak se občas stane, že se to dva leknou a řeknou: ježíši, budeme mu vůbec rozumět? Někdo si asi myslí, že budu svatební řeč říkat africky a někdo to bude překládat,“ svěřuje se farář a opět se rozesměje.

„Ale jinak jsou tu lidé příjemní a milí. Babičky mě často zvou domů,“ konstatuje Bob. Přestože je čeština hodně složitý jazyk, naučil se ho poměrně rychle a dnes už mluví výborně.

„Čeština je hodně těžká, moje děti, které si tu narodily, mluví samozřejmě lépe než já. Největší problém jsem vždycky měl se spisovným a hovorovým jazykem. Třeba jsem si myslel, že se má říci ten hůl, podle vzoru ten vůl. Teď už vím, že se to podle tohoto slova neskloňuje.“

Nejlepší film? Kameňák!

Měl štěstí, že se nesetkal s rasistickými projevy. „Ani u dětí jsem nic nezaznamenal. Ovšem tenhle problém je obecný. I v Keni. Tam jsou sice všichni černí, ale je zde zase hodně kmenů, které se navzájem nenávidí. Mentalita Čechů i Afričanů je vlastně stejná,“ krčí rameny Bob.

Moc rád se dívá na české filmy. „Úplně nejraději mám Kameňák, ale i další české komedie jsou dobré.“ Už je málem Čech jak poleno. Fandí i českým sportovcům. „Když se hraje nějaké fotbalové nebo hokejové utkání, samozřejmě vždycky fandím našim,“ konstatuje farář a má pochopitelně na mysli český tým.

Třetím hitem pana faráře jsou česká jídla. Přestože je štíhlý a má sportovní postavu, je prý zdatný jedlík. „Miluju omáčky, mám rád knedlo zelo vepřo, k pití mi chutná pivo i červené víno. Často se scházím s kamarády a dlouho do noci si povídáme a popíjíme,“ konstatuje naoko provinile.

Bob je v Karlovarském kraji opravdu známou postavou. Znají ho téměř všichni. „Náš pan farář Bob? To je výborný člověk, vyzařuje z něj pozitivní energie a sálá z něj optimismus. Navíc je i zábavný a vtipný. Lepší farář tady nikdy nebyl. Snad už nás vydrží,“ řekla nám na ulici Miroslava Kárová.

Tady mohl kázat

I doma v Keni by farář Bob určitě udělal kariéru. Třicetimilionová Keňa je daleko pobožnější než Čechy. A protestantská víra je nejrozšířenější.

Protestanti tvoří 45 % obyvatelstva, římští katolíci 33 %, muslimové 10 % (ve většině jsou umírněnější sunnité), zbytek tvoří hinduisté, animisté a jiná původní náboženství. Boží stánky jsou ovšem nepoměrně skromnější. Od výstavných chrámů až po nahrubo vystavěné kostelíky.

Přečtěte si
proxima
9. 1. 2012 • 06:59

Proč není u cikánského pohřbu diskuse ??? Tady zásadně jak se píše něco o cikánech - tak diskuse chybí - to fakt není prvně. A to se mi vůbec nelíbí !!!!!!!!!!!!!!!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.