Orkán Andrea (162 km/h) pustoší Česko: Sněhová divočina! Na horách napadlo 50 cm sněhu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Orkán Andrea (162 km/h) pustoší Česko: Sněhová divočina! Na horách napadlo 50 cm sněhu!

Silničáři upravují povrch horské silnice v okolí Komáří Vížky nedaleko Horní Krupky na Teplicku. Během chvíle tu napadlo 15 cm sněhu.
Silničáři upravují povrch horské silnice v okolí Komáří Vížky nedaleko Horní Krupky na Teplicku. Během chvíle tu napadlo 15 cm sněhu. (Aha! – Petr Novotný, pro Aha! – Jan Čada, HZS ČR, ČTK – Libor Zavoral)

Vichr, který už třetí den bičuje celé Česko, se nevzdává! Fičet bude i během dneška – a ještě víc! Meteorologové také nadále varují před sněhem, a to i v nížinách!

Jen v průběhu dnešního dne má připadnout až 20 cm. Kalamitu přitom počasí způsobilo v celé zemi již včera – vichřice kácela stromy, brala střechy, přerušila dodávky elektrické energie.

Na horách napadlo až 50 cm sněhu a některé silnice musely být uzavřeny. Na Milešovce naměřili orkán o rychlosti 130 km/h a na Sněžce v Krkonoších dokonce fičelo rychlostí až 162 km/h!

Větrno bylo v Česku již od středy. Včera dopoledne se nad severozápadem Čech přehnala první vlna silného větru. Na Milešovce, nejvyšší hoře Českého středohoří, zaznamenali nárazy větru o rychlosti až 130 km/h, na hřebeni Krušných hor foukalo rychlostí 110 km/h.

„Vítr se zatím zklidňuje, druhá vlna větru ale ještě přijde. Obzvlášť v Ústeckém kraji by měla být ještě silnější,“ varoval včera odpoledne meteorolog Radek Tomšů z Českého hydrometeorologického ústavu.

„Mnohem silnější vítr než obvykle vane také v nižších polohách země. Například v Ostravě byly dopoledne nárazy o síle až 58 km/h, v Brně dokonce ještě o něco silnější. To nebývá běžné,“ uvedl včera mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. V Plzni na Mikulce foukal vítr o nárazech až 72 km/h, stejná situace panovala i na pražské Ruzyni.

Zesílit by dnes mělo i sněžení. „Hlavně na horách to bude mít podobu sněhu, při teplotách kolem nuly asi 20 centimetrů nové pokrývky,“ dodal Tomšů.

Lyžaři, radujte se!

Nadcházející víkend si vychutnají snad všichni milovníci zimních sportů. Vítr by měl v sobotu a neděli již ustupovat, a tak podmínky pro lyžaře budou skvělé, jen viditelnost bude znepříjemňovat občasné sněžení.

■ Na horách v Královéhradeckém kraji připadlo 40 až 50 cm sněhu, který výrazně zlepšil podmínky v lyžařských areálech Krkonoš a Orlických hor. Na sjezdových tratích je až 90 cm sněhu.

■ Horská služba v Krkonoších a Jeseníkách zároveň varuje běžkaře, kvůli sněžení, nárazovému větru a novému sněhu nedoporučuje hřebenové túry.

■ V areálu Černá hora v Janských Lázních na Trutnovsku je otevřeno 11 kilometrů sjezdových tratí a sáňkařská cesta z vrcholu Černé hory. Vítr však zabránil úpravě běžeckých tratí.

■ Nejlepší podmínky pro lyžování v Krušných horách jsou na Klínovci. V provozu je lanová dráha Dámská a vleky C, D, H, F, G. Lanovka Cinestar Expres se spustí, až se uklidní vítr.

■ V Jeseníkách včera přes dobré sněhové podmínky museli kvůli větru zastavit vleky na Ovčárně a v části Ramzové.

■ Středočeské lyžařské areály jsou kvůli teplému počasí stále uzavřeny. Provozovatelé čekají na ochlazení, aby mohli naplno vyrábět umělý sníh. Předpokládají, že lyžovat se začne až na konci ledna.

Vítr strhl kočárek s dítětem: Matka se vrhla do vody!

Hrdinský čin vykonala matka (45) z německého Hannoveru. Vichřice jí během procházky vyrvala z ruky kočárek s tříměsíčním miminkem! Než se stihla vzpamatovat, děťátko z něj vypadlo a skončilo v ledové vodě!

Matka neváhala a okamžitě se do čtyři metry hlubokého říčního kanálu vrhla. Miminko zachránila na poslední chvíli, ke dnu šlo spolu s dekami, v nichž bylo zabalené, velmi rychle.

Oba byli převezeni do nemocnice, byli prý jen v šoku a lehce podchlazení a nebudou mít žádné zdravotní následky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.